Tänk att kombinationen rörelse och miljö skulle bli sån succé. Nu är satsningen Rastfotboll inne på tredje året och har blivit stor succé när Gefle IF Fotboll, Gävle Energi och Gästrike Återvinnare samarbetar. A-lagsspelare tillsammans med energi- och miljöpedagoger ser till att eleverna får en annorlunda lektion som är nyttig på många sätt.
Johan Björck, biträdande rektor på Solängsskolan, är en av de skolledare som låtit sina elever ta del av satsningen. Han är mycket nöjd.
– Kombinationen med fotboll och energi- och miljöinformation gör att eleverna både får en rolig stund med rörelse och ett lärande vid samma tillfälle, säger Johan Björck.
Spelarna som deltar var själva barn som ofta var fysiskt aktiva med fotboll och annat på rasterna. De är, som många andra, oroade när forskning visar att barn rör sig allt mindre.
Forskning visar också att aktiv fritid och skolresultat hänger ihop och då ringer förstås
varningsklockor när barn och ungdomar blir allt mer stillasittande.
– Vår lösning blev att komma ut i skolorna och spela fotboll med barn på skoltid. Redan från början valde vi att göra det med olika teman, där vi varvade fotbollen med information och samtal, berättar Sebastian Zettergren, tidigare affärsansvarig i Gefle IF Fotboll.
Gävle Energi var med och initierade Rastfotbollen och såg en chans att belysa miljöfrågor.
Malin Eriksson, marknadschef på Gävle Energi, vet att miljö och klimat är aktuella och viktiga frågor för många barn och ser i konceptet Rastfotboll en chans att nå barnen.
Syftet är att öka medvetenheten kring att vara energismart.
– För Gävle Energi är det viktigt att sprida kunskapen om klimatförändringar och vikten av förnybara energikällor. Att vara en aktiv partner i Rastfotboll gör att vi når en målgrupp som inte är våra kunder, säger hon.
Gävle Energi har haft en energipedagog på plats vid flera tillfällen. Tillsammans med
miljöpedagoger från Gästrike Återvinnare och GIF-spelare besöktes Andersbergsskolan,
Solängsskolan och Sörbyskolan under hösten – även om coronapandemin krånglade till det en del.
Fotboll har varvats med miljöstationer där barnen lärt sig exempelvis sopsortering och hur lång tid det tar för olika produkter att brytas ner genom lekfulla övningar.
Agneta Edin, Gefle IF, höll i många av besöken.
– Det har verkligen varit jättekul och viktigt! Det är så mycket som händer i den åldern och jag minns särskilt en tjej som satt och grät på sidan av planen. Vi satte oss ned och hon började berätta att hon var ledsen för att hon blev mobbad av sin kompis. Vi lyssnade och hon fortsatte att berätta. Efter en stund tyckte flickan att det kändes det bättre och vi gick ut på planen för att hoppa in i matchen som pågick. Som vuxen i sammanhang som Rastfotboll får man så många förtroenden, berättar Agneta.
Sebastian Zettergren fyller i:
– Det där tycker jag belyser så bra vad vi gör i den här föreningen, att vi faktiskt skapar mer än 50 000 tillfällen per år där barn och ungdomar får möta vuxna förebilder som inte är deras lärare eller föräldrar.
Jo, ni läste rätt. Över 50 000.
– Det har oerhört stor betydelse och det häftiga är att det här sker varje dag i vår verksamhet, konstaterar Sebastian och Agneta.
För Gävle Energi känns satsningen viktig.
– Att kombinera glädjen i att sparka boll med energikunskap och utbildning i att bli klimatmedveten är ett öppet mål. Vi hoppas dessutom att vi lyckats öka intresset för oss som arbetsgivare och för vårt arbete för miljön. Sedan hoppas vi även att vårt engagemang på sikt leder till att fler söker sig till vår bransch, säger Malin Eriksson.
Och Gefle IF Fotboll ser en framtid för Rastfotbollen.
– Vi hoppas att Rastfotbollen ska fortsätta och utvecklas i någon form eftersom vi ser att det fungerar väldigt bra, säger Sebastian Zettergren.
Johan Björck, biträdande rektorn på Solängsskolan, håller med.
– Min uppfattning är att eleverna alltid uppskattar när Gefle IF:s fotbollsspelare kommer på besök.