100 matcher i GIF-tröjan för Iu Ranera!
2024-04-18

2019 var hans första säsong i klubben. 2024 är fortfarande Iu Ranera en nyckelspelare och framför allt en uppskattad spelare i laget och bland supportrarna. Premiären tidigare i år var hans hundrade match i GIF-tröjan, något som uppmärksammades i helgens match mot Degerfors.

– Jag tycker om allt med klubben och staden, säger han.

Spanjoren var en del av truppen som 2019 skulle inleda resan tillbaka mot elitfotbollen efter nedflyttningen året före. Säsongen blev tuff och handlade hela vägen fram till sista matchen om att säkra kontraktet i Ettan och undvika ytterligare en nedflyttning.

Under sommaruppehållet följande säsong återvände Ranera, efter att ha varit klubblös i början av året. Däremot blev det bara ett halvår, för säsongen 2021 blev det i stället spel med Trollhättan i den andra Ettan-serien, till många supportrars stora besvikelse.

En tredje sejour var dock oundviklig när viljan till en återförening var stor från alla sidor inför 2022 – en säsong som bara kan beskrivas som en stor framgångssaga. Den spelskickliga mittfältaren var i allra högsta grad delaktig i seriesegern med sina fyra mål och en rad viktiga framspelningar. Dessutom som en ledarfigur i spelartruppen och publikfavorit med sin charmiga spelstil.

I fjol blev det 25 matcher i Superettan och i år tre av tre möjliga starter hittills, varav den första var hans hundrade insats i klubben.

– Jag hade aldrig trott det om någon hade sagt det första året, säger han om siffran och fortsätter:

– Det känns stort att fått möjligheten att spela undra matcher i samma klubb. Den betyder väldigt mycket. Jag har blivit så bra behandlad i alla år och tycker om allt med klubben och staden. Detta är mitt femte år och trivs fortfarande väldigt, väldigt bra här.

Han fick ta emot supportrarnas applåder inför matchen mot Degerfors och likaså en blomsterkvast och bricka av föreningen. Framför allt supportrarna har spelat en viktig roll i hans känslor för klubben, som bara vuxit starkare och starkare för varje år.

– Vi har helt otroliga supportrar som åker överallt för våra matcher. Det betyder så mycket att se och höra. Du får extra energi.

Du kommer från ett helt annat land, varför betyder klubben så mycket för dig?

– Mina två sista säsonger i Spanien var väldigt tuffa, men direkt kom glädjen tillbaka här. Jag trivs bra i laget med alla medspelare och alla som arbetar i föreningen. Det känns familjärt och alla hjälper varandra. Jag trivs även väldigt bra i staden, vilket är skönt.

Det är bara tre spelare i herrtruppen som noterats för fler matcher i föreningen, ett bevis att 29-åringen varit klubben trogen länge.

Mycket har hänt under hans fem olika säsonger i Gefle IF, men av alltihop är detta den största förändringen som skett:

– Professionaliteten är det stora som förändrats. Allting har utvecklats för varje år. Första säsongen var tuff, klubben hade åkt ur Superettan och laget var väldigt ungt. Därefter har varje säsong blivit bättre och av den anledningen har även resultaten blivit det.

Hur är dina tankar om årets säsong?

– Jag är optimistisk och tycker att laget är väldigt bra i år. Vi har förtjänat mer i säsongsstarten, men annars känns det lovande.

FAKTARUTA:

Iu Ranera

Matcher: 102

Mål: 9

Assist: 11

Spelarna med flest matcher för klubben i herrtruppen i dag:

1. Martin Rauschenberg (158), 2. Jacob Hjelte (151), 3. Kevin Persson (133), 4. Iu Ranera (102), 5. Leo Englund (90)

Statistik tagen av Jimmy Morén, Gefle IF 4-4-2

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram