Mikael Bengtsson om supportrarnas betydelse i derbyt: "Vi kan nyttja varandra"
2024-04-23

I sex heta matcher har Mikael Bengtsson stått vid sidlinjen när hans lag mött rivalen i väst. Till helgen är det återigen dags för klubbarna att mötas, med skillnaden att lagen nu spelar i eliten.

En häftig upplevelse, säger han inför helgens derbymatch.

50 seriematcher har spelats mellan Gefle IF och Sandvikens IF i historien, varav åtta i mer modern tid. Rivaliteten mellan klubbarna och i längden även städerna har av den anledningen funnits länge, men fått en nytändning av senaste årens möten.

Mikael Bengtsson har varit med i sex av matcherna och är förberedd när lagen efter en säsong i olika serier nu ställs mot varandra.

– Det blir alltid en krydda. En större bevakning och läktare som är fyllda. Jag tror alla i verksamheten tycker om det, säger han.

Två segrar, tre oavgjorda och en förlust är facit av hans tidigare derbymöten. Han hymlar inte om att matcherna är speciella, men vill inte heller ösa in mer bensin i elden. I stället är det rätt tankesätt som ska förbereda och hjälpa laget att bäst hantera matchen.

– Poängen är samma i matchen som alla andra. Det är ingen skillnad i sättet att förbereda. Vi ska spela en fotbollsmatch mot en motståndare med styrkor och svagheter som alla andra. Det är andra omständigheter runt omkring, men nyckeln är att utnyttja det.

– Det blir mer reaktioner och stämningen trissas upp. Vi ska försöka att behålla vårt lugn men samtidigt hämta energin av det.

Fyra matcher har spelats i serien, känslan så här långt?

– Resultatmässigt är det inte tillräckligt bra. Vi hade önskat mer och är relativt besvikna över det men tycker dock att spelet varit bättre än resultaten. Vi har varit förtjänta av mer utifrån det. I tre av fyra matcher är våra insatser bra, men olika omständigheter är anledningen till sämre resultat. Vi har haft mer boll högre upp i banan, varit starka i det fysiska och skapat många bra målchanser.

Det stör ingenting att första segern fortfarande väntar?

– Givetvis vill man vinna alla matcher och ingen i laget är nöjd med starten resultatmässigt. Men spelet har varit bra i tre av fyra matcher och tillfälligheter som domslut och individuell skicklighet i vissa lägen har avgjort. Förhoppningsvis kan det vända snart.

Det bästa tänkbara scenariot vore att vinna säsongens första match i helgens derby, en match som är hetare än någonsin.

För trots att klubbarna möts flitigt sista säsongerna är helgens möte det första i elitfotbollen. 1986 var senast Gefle och Sandviken möttes i en match i landets näst hösta serie. I skrivande stund är det över 3 500 biljetter sålda till när lagen återigen ska göra det.

4 142 besökte det senaste derbyt, en siffra som kommer slås med största sannolikhet. En faktor med betydelse, enligt Bengtsson:

– Det är ärligt talat få förunnat att få vara med om. En härlig upplevelse som skapar adrenalin som är svårt att hitta annars. Jag tror även att supportrar och spelare kan nyttja varandra. Spelarna får energi av trycket och stämningen, vilket har stor betydelse i slutet av matchen när tröttheten annars kan ställa till det. Publiken får se bättre spel. Vi ger varandra energin. Jag hoppas många kommer.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram