Den ideella ledaren med enorm betydelse

Med över 1000 aktiva fotbollsspelare är Gefle IF största idrottsföreningen i distriktet. Majoriteten tillhör något av alla Sörby IP:s barn- och ungdomslag. En enorm verksamhet med stor betydelse för många och som inte hade varit möjlig utan många nyckelspelare.

-Fotbollen har en unik förmåga, säger Henrik Isaksson som tränar F08- och P11-laget.

 

Gefle IF är inte enbart distriktets största fotbollsförening, utan faktiskt hela närområdets största idrottsförening om man räknar alla aktiva. Sörby IP och dess verksamhet med flera barn- och ungdomslag är största anledningen till föreningens över 1000 aktiva spelare. En helt fantastisk siffra som ökar och ökar för varje år. Faktum är att breddverksamheten helt saknar motstycke i vårt distrikt och har stor betydelse för massvis av människor i vår stad.

Henrik Isaksson är tränare för F08 och P11 och tillhör våra nyckelspelare för verksamheten. Utan våra fantastiska ledare hade det inte varit möjligt för lika många att spela i våra lag.

-Vi föräldrar vill att våra barn har möjlighet att träna och spela. Av den anledningen blir det naturligt att vara ledare. Jag har alltid varit aktiv i fotbollen och tycker det är det roligaste som finns. Att se barn och ungdomar utvecklas är det som betalar tillbaka tiden man lägger. Att spelarna trivs och kommer tillbaka träning efter träning och har roligt, säger Isaksson.

 

Tre andra ledare är med i F08-laget som totalt har 29 spelare i laget. Även under vintern har laget tränat 3–4 träningar i veckan, med spelarna som antingen inte utövar en annan idrott eller som lyckats kombinera två idrotter. Till sommaren är två stycken lag anmälda i serien.

-Vissa började spela som femåringar och vissa har börjat spela nyligen. Det är viktigt att hitta en nivå som möjliggör att alla kan utvecklas utifrån sina förutsättningar och att alla kan delta. Vår ambition är att vara med i någon cup i sommar. Pengar har samlats länge. Vi har aldrig haft möjlighet tidigare men förhoppningsvis blir det tillräckligt för att åka till Gothia.

Vad betyder fotbollen för spelarna?

-Det är olika för alla spelare. Vissa har målet att spela elitfotboll, men andra är med bara för roligt eller som umgänge med kompisar. Jag tror att fotbollen även kan vara en trygghet för många. Det blir en återkommande aktivitet i vardagen, som finns kvar oavsett allt annat.

Vad är viktigt som barn- och ungdomsledare?

-Massvis av saker, men kanske att framför allt bekräftelsen. Se och finnas för spelarna, vilket kan vara en svårighet i en klubb som Gefle IF med flera spelare i varje åldersgrupp. Då blir det viktigt att skapa en miljö med träningar som är bra trots att ytan är liten för lagen.

Finns det andra utmaningar eller svårigheter i verksamheten?

-Den största utmaningen är våra dåliga träningsmöjligheter, inte minst under vintern. Jag tycker att tänket om fotboll som enbart sommaridrott är fel. Om våra styrande är allvarliga med integration och tjejers idrottande borde man skapa bättre möjligheter för fotbollen. Det är många med invandrarbakgrund och tjejer som spelar alla årstider. Fotbollen är större än bara spelet. Det samlar flera människor som annars inte träffas i andra sammanhang.

Att idrotten har svårt att behålla aktiva i äldre åldrar är ingen hemlighet. Inte minst tjejer som ofta väljer att sluta i tonåren. Men bekymret är inget som Henrik Isaksson har märkt i F08-laget som fortfarande är många och intresset är stort, vilket är starkt och roligt kvitto.

-Vi har fortfarande nästan 30 spelare i laget. Nu kommer dock en ålder som innebär att skolan blir tuffare. Det blir svårare att kombinera flera idrotter när tiden inte längre finns.

Jag tror en viktig sak är att våga anmäla lagen till serierna. Spelarna vill spela mycket matcher. Att träna regelbundet utan längre uppehåll är något som funkat i vårt lag. En till sak är att ställa en del krav och skapa ordning i laget. Tryggheten är viktig om alla ska våga visa sina riktiga sidor. Är man inte trygg är det lätt att man spelar någon man inte vill vara.

 

Gefle IF valde tidigare i vintras att anställa Jonas Gradin som en del i herrlagets ledarstab, men även i en roll som utvecklingsansvarig för ungdomsverksamheten i klubben. En viktig rekrytering eftersom vår stora verksamhet bara fortsätter att växa och behöver stöttning.

-Föreningen är stor och arbetet som alltihop kräver är omfattande. Det behövs fler ledare, men även andra människor som hjälper till med strukturen. Tränarna har ofta ingen mer tid efter alla träningar och matcher. Av den anledningen är det väldigt bra med en till anställd.

 

Sörby IP har majoriteten av alla 1000 aktiva i klubben – hur viktigt är det arbete som bedrivs 365 dagar om året och vilken betydelse har verksamheten för hela samhället?

-Gefle IF fyller en oerhört stor funktion, utan tvekan. Vi snackar om mängder av barn och ungdomar som oavsett förutsättningar eller kunnande får tillhöra ett sammanhang. De får träffa nya människor och vara tillsammans med sina vänner. De har roligt samtidigt som fysik aktivitet. Tillsammans med skolan är idrotten en form av viktig skyddsfaktor i fleras uppväxt. Fotbollen har en unik förmåga att samla människor och skapa en stor delaktighet.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram