Välkommen Erik Illerhag – ny ungdomsansvarig i Gefle IF
Erik Illerhag är ny ungdomsansvarig i Gefle IF

Från och med 1 mars kliver Erik Illerhag in som ungdomsansvarig på heltid i Gefle IF. Han lämnar därmed sitt jobb som engelsklärare på Polhemsskolan, men tar med sig delar av det in i sin nya roll.
– Man jobbar ungefär på samma premisser genom att skapa bra miljöer för att utvecklas och utbilda sig, säger han. 

Hur är känslan nu när det är klart?

– Det känns lite märkligt och lite pirrigt. Det var inget jag hade trott eller ens tänkt på om man backar bandet till i våras. Men nu står jag här som ungdomsansvarig, så någonting rätt har jag väl gjort kanske? Dels under säsongen men även under tiden jag varit ungdomsledare i Gefle IF, säger Erik Illerhag när vi ses en snöig dag uppe på Gavlevallen. 

I vår Hållbarhetsrapport som kom tidigare i år finns ett längre personporträtt om Erik Illerhag att läsa. Där berättar han bland annat om hur han kom in på ledarbiten i GIF tack vare sina tvillingpojkar som började på Gefles fotbollsskola. 

Vad kan du ta med dig från din tränarroll in i ditt nya uppdrag?

– Jag tar nog med mig lite från tränarrollen men även min roll som lärare, det hänger ihop tycker jag. Man jobbar ungefär på samma premisser genom att skapa bra miljöer för att utvecklas och utbilda sig. Att få spelare eller elever att känna sig både trygga men även avslappnade och på så sätt lära sig nya saker, säger han och fortsätter: 

– Den miljön tänker jag att vi ska ha på Sörby IP också, både för ledare och spelare. 

Något han själv saknat under de åren han varit ungdomsledare har varit just en heltidsanställd ungdomsansvarig. Någon som finns på Sörby för övriga ledare att vända sig till. 

Här vill dock Erik poängtera att Gefle IF:s mångårige profil Anders Berg gjort ett gediget jobb innan han lämnade i år.

– Han har verkligen kämpat på under tuffa förutsättningar, alltid med värme och hjälpsamhet, och förtjänar all respekt för sin gärning. Det blir svårt att fylla hans skor, men jag ska göra mitt bästa, säger Erik. 

Erik Illerhag är ny ungdomsansvarig i Gefle IF

Engelsklärare på Polhemsskolan och ledare sedan många år i Gefle IF. Känner du dig trygg i den rollen, att vara pedagogisk och lära ut saker?

– Ja, det gör jag. Jag blev lärare tack vare min roll som ungdomsledare där jag märkte att det funkade bra och att barnen lyssnade på vad jag sa. Att jag kan bygga upp en respekt utan att behöva höja rösten. Jag tar absolut med mig det jag lärt mig från skolans värld in i det här, likt jag tog med mig från idrotten in i skolan. Återigen, det hänger tätt ihop, säger han. 

Drygt tre månader återstår innan han kliver in på sitt nya uppdrag.

Vad ser du för utmaningar inför det som komma skall?

– Utmaning nummer ett är att se till att de mest grundläggande behoven finns för våra ledare. Att de har bollar, material, planer, mål. Allt som jag själv stått och svurit över, ska de slippa vara frustrerade över. Jag vill ha glada ledare som ser fram emot nästa träning. Då tror jag vi har lyckats bra, säger Erik Illerhag. 

Klubbchefen Daniel Kraft är nöjd med sin rekrytering och berättar om varför man fastnat för Erik.

– Erik är idag tränare för pojkar -08 och hans ledarskap är väldigt uppskattat på Sörby IP, både från spelare, ledare och föräldrar. Jag är helt övertygad om att han kommer kunna utveckla vår verksamhet på Sörby IP där vi har över 1 000 barn och 140 ledare som är aktiva. Vi är glada över att kunna göra den här investeringen, för vi kommer behöva fortsätta att utveckla vår bredd. Både sportsligt och organisatoriskt, säger Kraft.

Förutom att jobba med både spelar- och ledarutveckling, är ett annat av Eriks många uppdrag att implementera Den Blå Tråden, ett arbetssätt som Jonas Gradin plockat fram åt föreningen. 

– Det handlar om lite olika saker, men främst om hur vi ska ge våra ledare stöttning i hur vi tränar, hur vi spelar men även på vilket sätt vi beter oss, avslutar Daniel Kraft. 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram