Intervju med Gefle IF:s barn- och ungdomsansvarige Anders Berg om verksamhetsåret 2020

Gefle IF är distriktets överlägset största fotbollsklubb sett till antalet aktiva. Totalt finns det runt 1000 aktiva fotbollsspelare, varav ungefär 800 håller till på Sörby IP:s planer. Det har varit en annorlunda säsong även där uppe, men trots omständigheterna väldigt lyckad.

– Full fart med mycket fotboll, beskriver barn- och ungdomsansvarige Anders Berg årets säsong. 

 

Tack vare inomhushallen med konstgräs kan fotbollssäsongen hållas vid liv under hela vintern för våra äldre lag. Men för majoriteten av lagen som håller till på Sörby IP (åldrarna 5-15 år) startas säsongerna när snön är smält och planerna spelbara. För vår barn- och ungdomsansvarige Anders Berg pågår dock arbetet året runt, oavsett väder.

– Det är mycket som ska göras, även när det inte är högsäsong med fotboll. Mitt arbete handlar om allt ifrån träningstider och att det finns bollar hos alla lag, till att ledarna känner sig bekväma och trivs. Det är en väldigt stor verksamhet som bedrivs här uppe, säger han.

Vi möter upp honom där han sitter på sitt kontor, strax innanför entrén på idrottsplatsen. Verksamheten är stor och drivs med många ideella krafter. Totalt bär ungefär 1000 spelare den vackra GIF-tröjan och runt 800 av dem spelar på Sörby IP:s planer. En stor del spelare är flickor, en siffra som också ökar konstant.

– Pojkarna är fler än flickorna, men faktum är att det är många flickor här uppe. Det ökar också rejält för varje år som går och det är väldigt roligt, det gör även den totala siffran på antalet aktiva. Vissa åldersgrupper på flicksidan är riktigt stora med ungefär 40 spelare. Våra största åldersgrupper är pojkarna som är födda 2008 och 2009, där är det runt 80-90 vilket är väldigt mycket.

Hur fungerar det med ledare till alla dessa barn, var kommer de ifrån?

– Där jobbar vi med två olika spår kan man säga. Dels är det föräldrar till barnen, vilket det är jättebra uppslutning på. Vi har ungefär 100 föräldrar som är med. Sedan försöker vi även att få in killar och tjejer som ganska nyligen lagt av med sin egen fotboll, gärna innan de hunnit fylla 20 år. Många av dessa ledare som vi fått in har även invandrarbakgrund och det ser vi väldigt positivt på eftersom det är många inom föreningen som också har det. Kombinationen med föräldrar och yngre förmågor har varit lyckad och det är något vi kommer fortsätta jobba med.

Tre stycken matchanvändningsbara planer finns det på Sörby IP idag. Det är något som enligt Anders Berg knappt räcker till för alla 800 pojkar och flickor. Därför har den här säsongen även Strömvallen använts för flertalet äldre lag. En annan lösning har också varit att många lag fått dela på planerna.

Till nästa säsong hoppas vi dock kunna få tillgång till Nynäs IP som sedan sommaren fått ärva Gavlevallens tidigare konstgräs och därmed är betydligt mer spelbar än tidigare. Det är dock i så fall de äldre lagen som kommer behöva träna där, eftersom de yngsta ska ha nära till sina hem.

– Eftersom vi bara blir fler och fler börjar det bli på gränsen att vi får plats. Som det ser ut idag kan inte Sörby IP utvecklas och få ännu fler planer. Det är något vi hoppas ska kunna ske i framtiden, men som inte är möjligt nu. Strömvallen har varit nyttig den här säsongen och förhoppningsvis kan Nynäs utgöra en liknande funktion nästa år.

Finns det några andra framtidsplaner inför nästa säsong?

– Utöver att kanske få ett antal träningstider på Nynäs IP finns det inga stora planer för verksamheten än det arbetet som redan bedrivs. Med största sannolikhet kommer ett P16 och ett F16-lag att skapas, eftersom behovet varit stort. Det är långt ifrån alla som kommer med till akademin på Gavlevallen och istället för att man då ska lägga av med fotbollen kommer vi starta ett annat lag för dessa spelare.

Exakt som för mycket annat har även fotbollen påverkats av den rådande pandemin. Gefle IF:s breddverksamhet uppe på Sörby IP är inget undantag och för Anders Berg och hans kollegor har arbetet varit lite annorlunda mot för många tidigare säsonger.

Handtvätt, handsprit och övrig hygien har blivit ett stort fokusområde. Men även att hålla alla barn och ungdomar ifrån varandra med avstånd har varit en utmaning. Den absolut största svårigheten har dock varit att hålla all publik ifrån matcherna.

– Trots den stora ytan är Sörby IP inte särskilt bra inhägnad och det har varit en anledning till att det varit svårt att hålla publik ifrån matcherna. Sedan bedriver vi en verksamhet för väldigt små barn och det är svårt att tvinga dem att vara helt utan sina föräldrar. Vi har varit flera som försökt hålla koll för att undvika för stor publik.

– En annan skillnad har varit användandet av omklädningsrummen. För många av de yngre lagen har omklädningsrummen inte använts alls, vilket är bra. Motståndarlagen har kommit direkt till planerna, spelat matchen och åkt hem innan man knappt hunnit se dem. Lite svårare har det varit för alla äldre lag som är vana med att ha samlingar och byta om på ett annat sätt. Men även där har det fungerat bra.

Vilka är det som påverkats mest av restriktioner och liknande?

– Våra yngre lag har påverkats mest, vilket är väldigt synd. Framför allt är det lagen som spelar 5-manna som inte har fått spela jättemycket, eftersom deras sammandrag inte blivit av riktigt på grund av pandemin. Annars har träningar och matcher kunnat spelats som vanligt för alla våra andra lag. Antalet aktiva har också varit väldigt bra trots förutsättningarna. Men överlag har det varit full fart med mycket fotboll den här säsongen, trots pandemin.

En viktig del av breddverksamheten inom Gefle IF är att spelarna ska komma ifrån upptagningsområdet som inkluderar Sörby, Andersberg, Hemlingby, Hemsta, Fridhem, Villastaden och Höjersdal.

Lika viktigt är det att alla inom upptagningsområdet är välkomna till Sörby IP, oavsett bakgrund eller kvalité. Fotbollen är en sport som ska vara till för alla, något som verkligen är viktigt uppe på Sörby IP:s alla fotbollsplaner.

– Alla får vara med och det är något som förhoppningsvis gäller hos samtliga klubbar. Det är en breddverksamhet, men samtidigt vill vi ha bästa möjliga kvalité. Vi vill att våra lag ska träna ofta och mycket, men framför allt tycka att det är roligt. Upp till 15 år spelar man här på Sörby IP och alla är välkomna, men efter det plockas det in till akademin. Det är därför vi nu vill skapa lag för ännu äldre spelare som inte är med i akademin, första steget blir att skapa 16-årslag till nästa säsong.

Anders Berg är en av våra största eldsjälar och en av personerna som varit inom Gefle IF under längst tid. Den här hösten prisades han även genom att få den sjätte upplagan av Noppastipendiet, som delas ut till personer som gör stora jobb vid sidan av idrottsplanerna. Detta är Gefle IF väldigt stolta över, men vill även gratulera och tacka Anders Berg för hans arbete.

– Det var en stor överraskning först och främst, men väldigt roligt och hedrande. Roligt att man blir uppskattad också. Annars är det bättre med individuella priser i andra sporter och idrotter än fotbollen. Det känns verkligen jätteroligt.

Vad är det som för dig att lägga ner så mycket tid här uppe på Sörby IP?

– Att allt ska fungera för alla barn som vill spela fotboll. Det finns så många här som behöver fotbollen och det känns jättebra att finnas till hjälp för dessa personer. Jag är långt ifrån ensam också, det finns många runtomkring mig. Men det är inte många dagar man lyckas hålla sig ifrån. Man vill vara behjälplig för alla spelare och ledare som finns här uppe. Alla barn och ungdomar som brinner för det här, det ger energi.

Text: Hugo Ådvall

Foton: Jens Carlsson

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram