Gustav Friberg lånas in till Gefle IF: "Känns väldigt rätt"
2024-07-01

Gefle IF förstärker truppen inför höstsäsongen. Idag blev det klart att Gustav Friberg lånas in och ansluter från Halmstad BK.

– Jag fick en bra magkänsla direkt, säger föreningens senaste tillskott när allt är klart.

För efter en tids letande blev det i dag klart med transferfönstrets första tillskott. Gustav Friberg lånas in efter en säsong med fåtalet spelminuter med Halmstad BK i årets allsvenska. 21-åringen kom till västkustlaget inför fjolårssäsongen efter flera bra säsonger i först Ettan och senare även Superettan med Skövde, som till slut väckte intresse från klubbar i landets högsta serie.

På den allra högsta nivån har dock speltiden varit begränsad. Fem matcher i fjol och hittills ett inhopp i år. En anledning till att Mikael Bengtsson valde att kontakta Friberg, som berättar att det kändes bra direkt och inte behövdes många dagars fundering.

– Micke tog kontakt förra veckan och allt kändes väldigt intressant. Jag fick en bra magkänsla direkt, säger han och fortsätter:

– Det känns väldigt bra. Jag längtar efter att få komma upp och se staden och få träffa alla i laget. Spännande att få vara med och avsluta säsongen och hjälpa till i andra halvan. Gefle känns verkligen som helt rätt ställe att komma till. Jag ser fram emot hösten.

Vad är din syn av laget och säsongen hittills?

– Jag vet inte så mycket än, men har försökt kolla upp lite nu. Jag kollade matchen mot Brage och tyckte man spelade bra även om det var riktigt surt med sista målet. Min känsla är att laget är välorganiserat och sammansvetsat. Gruppen verkar vara väldigt stark.

Vi lyckas få tag i Friberg efter kvällsmaten hos föräldrarna i Skövde, dit resan gick från Halmstad när allt blev klart. Till helgen är det dags att anlända till Gävle för att ansluta när laget återsamlas efter ledigheten nästkommande vecka. Lånet är hela säsongen ut.

Och trots att senaste säsongerna har tillbringats i en allsvensk klubb är det ingen ny serie som väntar efter sommaruppehållet. 2022 blev det 29 av 30 matcher i Superettan och kanske ändå framför allt ett uppvisade av hans unika specialitet i form av långa inkast.

– Ja, inkasten har blivit lite av min grej. Jag har aldrig aktivt tränat inkast, men alltid haft en fallenhet att kasta långt. Kanske är det någon bra teknik man fått av handbollen i yngre år. Men om det är något som funkar i spelsättet är det bara kul om det uppskattas. Annars är mina främsta egenskaper duellspelet och arbetskapaciteten. Jag är också vänsterfotad, vilket inte är det allra vanligaste.

Att vara tillbaka i Superettan är inte heller någonting som bekymrar eller stör. Han berättar att det nästan är lite tvärtom.

– Det känns inte som ett steg ner. Jag har fått med en bra erfarenhet av spel i en allsvensk klubb. Att leva som ett heltidsproffs och spela i ett högt tempo med bra spelare. Men utlåningen känns väldigt rätt. Jag hoppas utvecklas och bidra till laget, avslutar han.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram