Vi lyfter fram historiska spelare
2018-10-18

Gefle IF är svensk elitfotbolls äldsta förening.
Man glömmer det ibland när man är mitt uppe i nuet, men vi har bestämt oss för att påminna oss själva, vår publik, våra samarbetspartners, våra spelare och inte minst våra motståndare att det här sannerligen är en klubb med stolta tradtioner.

Vi har redan tidigare uppdaterat berättelsen om föreningens fotbollshistoria här på hemsidan. Nu går vi ett steg längre och lyfter fram ett antal tongivande spelare ur klubbens historia.
14 av de främsta – från helt olika epoker – kommer att förekomma på skyltar som under hösten placeras ut på olika platser i arenan. Vi kommer även att placera en skylt ovanför spelarentrén till innerplanen med en text som påminner både våra egna spelare och våra motståndare att Gefle IF är en anrik förening med lång och framgångsrik historia. Texten är valda delar av ett referat ur en Stockholmstidning sedan Gefle IF slagit AIK med 9–0 år 1900:
"Kraftigt och högt ljuder hans stämma, när han utdelar befallningar i laget, och det gör han hela tiden, än kommenderar han fram första försvaret till att hjälpa forwards, än kommenderar han dem tillbaka allt efter som det behövdes, än varskor han på långt håll målvakten och öfverallt hinner han till. Om ej stockholmarne få en sådan instruktör, är det ej lönt att tänka på att ta pokalen."

Vi har inte valt ut spelarna för att de är de absolut bästa spelarna i GIF:s historia, sådana rankingar är alltid vanskliga och orättvisa. Snarare har vi försökt sprida ut dem över de 120 år som föreningen ägnat sig åt fotboll.
Det finns självklart många andra som skulle ha varit värdiga att vara med. Kanske kommer vi att på andra sätt uppmärksamma fler ledande gestalter ur historien på andra sätt.

Bildmaterialet tillsammans med Von Rosens pokal och många andra historiska föremål visades upp på Gavlevallen igår där Ulf "Krigarn" Kriström höll en föreläsning för medlemmar i Gamla GIF:are och Carrickläktaren.

Vi vill rikta ett stort tack till Ulf för hans engagemang kring Gefle IF och driv att föra föreningens historia vidare.

Utställningen har bekostats av GDJ-fonden.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram