Välkommen till Gefle IF, Lukas Browning!
2023-12-14

Med ett antal ungdomslandskamper i bagaget, två och ett halvt år som ungdomsproffs och över 70 matcher i Superettan är det ett rutinerat nyförvärv som skrivit på för Gefle IF. 

– Har hört att det är många som varit imponerade av Gefle förra säsongen. Nu gäller det att vi bygger vidare på det, säger Lukas Browning, 25. 

För tillfället befinner sig Lukas Browning i Portugal. Han brukar åka dit på vintrarna för att få lite dagsljus och sol. Det svenska vintermörkret undviker han helst. 

När vi talas vid har han precis kommit tillbaka till lägenheten efter ett träningspass och när han får höra att termometern visar – 10º i Gävle skrattar han till. 

Om mindre än en månad fyller han 25 år, därför passar vi på att backa bandet hela vägen tillbaka till när såg dagens ljus för första gången. Det är nämligen så att han är född på Irland, i en liten stad som heter Drogheda med drygt 45 000 invånare. 

– Den ligger lite drygt 40 minuter norr om Dublin och min pappa är därifrån. Men när jag var två år gammal flyttade vi till Sverige och Stockholm där min mamma är ifrån, berättar han. 

När han var sex år gammal började han kicka boll i IF Brommapojkarna och blev kvar i klubben hela vägen upp i akademin, innan det stora äventyret började. Då lämnade han Stockholm och BP för FC Twente. 

– En mycket bra tid, jag utvecklades och lärde mig mycket. Bland annat ett nytt språk, en ny kultur, även om det påminner mycket om Sverige. Sen är Twente en av de största fotbollsklubbarna i Nederländerna vilket man kände av, säger han och fortsätter: 

– Det var tryck, mycket folk på läktarna. Men det kändes ändå ganska naturligt för mig. 

Efter drygt två och ett halvt år som ungdomsproffs vände Lukas Browning hem till Sverige igen och skrev på för Örgryte IS. Efter två säsonger i Göteborgsklubben blev det även en säsong med Dalkurd innan nästa utlandsäventyr väntade. Då vände han västerut till landet han föddes i. 

– Precis! Det har blivit ett år på Irland i den irländska ligan vilket också varit väldigt nyttigt för min personliga utveckling. Både på och utanför planen, berättar han. 

På vilket sätt?

– Det är en väldigt fysisk liga med väldigt högt tempo som jag inte riktigt var van vid från åren i Superettan. Matcherna spelades på naturgräs och planerna var inte alltid i toppen vilket gjorde att man fick anpassa sitt spel efter det. 

– Det är små arenor på Irland, men det är ofta fullt så det blir väldigt bra tryck. Vilket var väldigt kul att få känna på. En lite annan typ av publik där många står upp och det blir lite mer hets och så, berättar han. 

Det var även speciellt för Lukas Browning att få testa att bo på Irland som vuxen. 

– Det gjorde att jag fick se lite andra delar av Irland som jag inte sett tidigare, då Sligo ligger på västkusten och det var otroligt vackert. 

(Lukas pappa bor kvar i Drogheda, som ligger på östkusten). 

Vilken sorts spelartyp skulle du beskriva dig som?

– En mittfältare som i grunden gillar att spela med bollen men som har utvecklat alla delar i spelet, för det behövs ofta som mittfältare. Man behöver vara rörlig och klara av den fysiska delen. Men min spets är mitt passningsspel skulle jag säga. Jag gillar att vara delaktig i spelet så vi kommer upp i planen på ett bra sätt och hitta vägar igenom, säger han. 

Från den gröna ön, via Portugal till Gävle och Gefle IF. Hur kommer det sig att det blev just GIF?

– Jag känner både York (Rafael) och Adrian (Edqvist) sedan tidigare. Sen känner jag även Micke Bengtsson som jag haft i ungdomslandslagen. Så jag vet vad Micke är för person och vad han står för. Och utan att veta exakt hur man spelade förra säsongen så är det många som varit imponerade av Gefle, säger han och fortsätter: 

– Nu blir det viktigt för oss att verkligen etablera sig i Superettan och bygga vidare på det som varit bra och slipa på lite nya grejer som kan behöva läggas till, säger nyförvärvet Lukas Browning. 

Fakta Lukas Browning

Född: 6 januari 1999, Drogheda, Louth.

Moderklubb: IF Brommapojkarna.

Position: Mittfältare.

Tidigare klubbar: IF Brommapojkarna, FC Twente, Örgryte IS, Dalkurd, Sligo Rovers.

Matcher/mål i superettan: 75/2.

Ungdomslandskamper: 10 st U19, 7 st U17 för Sverige. 

Kuriosa: Lukas är inte den enda stjärnan från Drogheda. En viss Pierce Brosnan är född i samma stad.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram