Välkommen till Gefle IF: Leo Englund!
2020-12-29

Leo Englund klar för Gefle IF!

Det har ryktats några dagar, men nu är det klart – 29åriga Leo Englund har skrivit på för Gefle IF inför kommande säsong.
- Jag har kommit hit för att vinna, säger Leo Englund.

Leo kommer ursprungligen från IFK Bjurfors men har fått sin fotbollsfostran i Sunnanå SK och Skellefteå FF. Efter 52 mål i Ettan norra på de tre senaste säsongerna har han onekligen bevisat sig som en notorisk målskytt på den här nivån och blir en viktig förstärkning för laget inför den stundande säsongen.
Såhär säger Mikael Bengtsson och Leo själv om övergången som kommit att bli ett diskussionsämne bland supportrarna de senaste dagarna.

Leo Englund, välkommen till Gefle IF – känslan just nu?
- Det känns bra att allting är färdigt och det känns som det kan bli ett spännande år med det här projektet som jag hoppat på nu.

Det har vart en hel del rykten kring dig sen det vart klart att du bryter kontraktet med Sandvikens IF, hur har processen sett ut?
- Jag tog min tid efter säsongen och funderade på vad jag kände själv och vad som skulle vara bäst för mig i framtiden. Jag har haft två väldigt fina år ute i Sandviken men jag kände någonstans nu att för min egen utveckling behövde jag en ny miljö så jag tog beslutet att avsluta mitt kontrakt. Efter det började processen med att hitta en ny arbetsgivare genom min agent som pratade med en del klubbar. Gefle IF var en av klubbarna som visade intresse i den svängen och kontakten togs. Nu sitter vi här idag och det känns spännande att få vara här.

Fanns det andra alternativ för dig, och vad är det som gör att valet landar på Gefle IF?
- Ja det fanns alternativ men som sagt nu är allting färdigt med Gefle IF så jag kommer inte sitta här och diskutera något annat.
Jag har valt Gefle IF för det Micke och klubben presenterat för mig med vart klubben vill, den process Micke har förklarat att man befinner sig i och vad målet är, det känns som ett spännande tåg att hoppa på. Dessutom känner jag ju Micke sen min tid i Sundsvall och vet vad han är för typ av människa och att han är en otroligt duktig tränare. Det kan man ju se bara på det korta år som han har vart här och vilken utveckling som skett utan att på något sätt tala illa om det som var innan. Så det har vart en viktig del såklart, att jag vet vad han står för. Sen har jag värderat min sociala situation också. Jag har bott i Gävle i två år och trivs väldigt bra och lärt känna väldigt goda vänner. Så det kändes som ett bra val när allting föll på plats med alla bitar.
Nu är känslan jättebra att allting är klart och det ska bli spännande att komma igång.

Du är ju ett välkänt ansikte i Gefle IF-kretsar, inte minst efter derbymatcherna mot din före detta klubb Sandvikens IF, men berätta lite om hur din karriär sett ut innan Sandvikens IF?
- Jag är uppväxt i Skellefteå och spelade pojklagsfotboll i Sunnanå FK. Jag hann med 1,5 säsong med A-laget med Sunnanå FK innan jag gick till Skellefteå FF 2010 och representerade dom fram till 2013. Efter det vart det GIF Sundsvall i två väldigt lärorika år där jag utvecklades otroligt mycket som spelare men även som människa när jag flyttade från hemstaden för första gången med allt vad det innebär. När jag tittar tillbaka ser jag det som oerhört positivt och lärorikt men min tid i GIF Sundsvall gick inte riktigt som jag hade hoppats och jag fick inte målskyttet att stämma.
Efter två år i Sundsvall blev det en flytt norrut igen till Umeå FC som jag representerade i en säsong. Efter den säsongen bestämde jag mig egentligen för att det var dags att komma hem en sväng. Jag behövde det rent socialt där och då, så det vart två säsonger i Skellefteå FF igen 2017–2018. Det var två fina år där jag fick spela med många bra vänner och det var en otroligt nyttig tid för mig för att samla energi för att kunna påbörja en ny resa. Sen vart det Sandviken till slut.

...och resten är historia som man brukar säga?
- Haha, ja precis.

Vad anser du själv vara dina största styrkor som fotbollsspelare?
- jag är en spelare som kan driva på laget en hel del och försöka hjälpa till att hålla fart i både offensiven och defensiven skulle jag säga. Att spela i ett offensivt lagt lag är bra för mig för att få en del bollar att jobba med både för att hitta ett bra samspel med andra men också skapa situationer på egen hand för mig själv och för mina lagkamrater som resulterar i målchanser. Det ska bli spännande att sätta mig in i Mickes sätt att spela ännu mer, det tror jag kommer utveckla mig ytterligare.

Vi måste ju prata om elefanten i rummet också. Luis Figo från Barcelona till Real Madrid, Sol Campbell från Tottenham till Arsenal och nu Leo Englund från Sandvikens IF till Gefle IF, några tankar kring det?
- Haha! Som jag sa har jag haft två jättefina år i Sandviken där jag har trivts otroligt bra.
Tanken innan jag bröt mitt kontrakt med Sandviken var att jag behövde något nytt.
Som jag beskrev tidigare, när Gefle IF tog kontakt och dit vi kom i dialogen var det ett bra val för mig. Även om det såklart kan vara lite känsligt med tanke på att det är Gefle IF och Sandvikens IF men det är ett beslut jag tagit och jag hoppas att alla respekterar det och att Gefle-fansen kan se mig som en av deras egna framöver. Med det sagt kommer jag aldrig glömma att jag har haft två fina år i Sandviken med en bra utveckling och är tacksam för det. Jag har lärt känna många fina vänner där som fortfarande är kvar, men nu är jag här och det ska bli spännande att vara i den här miljön.

Avslutningsvis, vad kan våra supportrar förvänta sig av dig under säsongen och vad är dina förväntningar på kommande säsong?
- Supportrarna kan förvänta sig att jag kommer göra allt jag kan oavsett vad för att vi ska vinna matchen. Jag kommer hit för att vinna och då kommer jag göra allt jag kan för att vi ska göra det.

Jag har suttit med Micke och har gått igenom en del och har hyfsat bra koll på hur laget spelade förra säsongen. Det kommer bli en del nytt såklart men det känns jättespännande med truppen och känslan är att det kan bli en bra säsong för oss.
Jag kommer till ett lag som har utvecklats otroligt mycket under året och med ytterligare några spelare inför nästa säsong kan vi förhoppnings bli ännu starkare och vara med och fajtas i toppen, det är förhoppningen såklart.

Mikael Bengtsson, du har precis skrivit ett kontrakt med Leo Englund, hur mår du nu?
- Jag är jätteglad över det här nyförvärvet, det är en spelare med en hög kvalitet på den här nivån och utifrån hur jag känner och har sett Leo så vet jag att det vi kommer få både på och vid sidan av planen är en spelare som vill vinna men också är beredd att utvecklas.
Det är en jättebra förstärkning till vårt lag.

Hur såg processen ut från ditt perspektiv, var det en svår värvning att få i lås?
- Det gick ganska snabbt från det att vi hörde att Leo bröt sitt kontrakt och jag tog kontakt med Leos agent som ville titta runt och ta in en del förslag. Jag la fram och presenterade våra tankar och är naturligtvis jätteglad att lotten föll på oss till slut.

Leo Englund har ju onekligen bevisat sig för dom flesta i fotbolls Gästrikland med 36 mål för Sandvikens IF dom senaste två säsongerna, hur är dina tankar för Leo i vårt sätt att spela fotboll?
- Så klart är det en spelare som har egenskaper för att göra mål och det är klart att det alltid är välkommet. Sen besitter Leo andra egenskaper än så som är viktiga att få med i vårt spel. Han är en duktig spelare i djupled trots sin storlek. Han kan variera sitt spel väldigt mycket tack vare sin storlek och spela både bakom och framför motståndarnas backlinje. Med sin fina teknik kan han också sätta igång sina medspelare på ett och två tillslag och bidra på det sättet till laget.

I supporterled så spekuleras det i att den här värvningen innebär att en försäljning av Isac Lidberg är nära förestående, har du något att säga kring det?
- Leo är inte en ersättare för Isac. Isac har kontrakt även nästa säsong och jag har inte hört något annat så jag utgår ifrån att han spelar hos oss. Vi tar in Leo Englund för att förstärka truppen ytterligare. Skulle det senare komma ett bud som vi är nöjd med på Isac Lidberg så kommer vi använda den transfersumman till att ersätta honom.

Två starka nyförvärv precis innan årsskiftet, börjar truppen bli klar nu eller har vi mer att vänta?
- Om jag inte räknar helt fel så är vi 17+2 vilket innebär att vi ska ha in i alla fall två, kanske tre spelare till.

Med flera viktiga kontraktsförlängningar och nyförvärv i hamn, hur är dina känslor inför 2021 just nu?
- Dom är väldigt positiva såklart, jag är väldigt nöjd med transferfönstret så långt och vi har fyllt mycket av det behov vi har inför säsongen.
Att vi dessutom kan göra det tidigt så att så många som möjligt är med redan från start är såklart bara bra.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram