U19 Allsvenskan startar i helgen
2019-03-30

Gefle IF U19 är tillbaka i U19 allsvenskan efter 1 års frånvaro. Söndag 31/3 påbörjas seriespelet hemma på Gavlevallen mot Täby FK med avsparkstid 14:30. Vi har fått en pratstund med U19 Tränaren Mehmet Bakir, och fått ta del av tankar inför säsongen.

Hur ser er trupp ut säsongen 2019?

  • Vår trupp består utav 5 ledare, 18 utespelare samt 3 målvakter. Utöver detta har vi 4-5 st U19 mässiga spelare i A-laget. Vi hoppas givetvis dessa spelare är med och fajtas om en starttröja i Division 1 herr. Gör de inte det så har de möjlighet att matcha med oss i U19 Allsvenskan. Utöver detta så är det alltid 2-3 spelare per vecka från U17 som är med och tränar med U19.

Hur ser ert seriespel ut och vilka lag möter ni 2019 ?

  • Vi spelar i en serie som heter U19 Allsvenskan Norra. Serien består av 14 lag, och under våren spelas det en enkelserie mot övriga lag. Vi kommer möta lag som AIK, Sirius, GIF Sundsvall, IFK Norrköping mm. De lag som placerar sig 1-7 spelar sedan om SM guld till hösten, medan lag 8-14 gör upp i en "nedflyttningsserie" till hösten. Dvs totalt 26 seriematcher.

Vad har ni för målsättning i U19 Allsvenskan

  • Vi har ingen specifik resultatmålsättning. Vår målsättning är att utbilda spelare, så att det har möjlighet att träna med vårat A-lag, och på sikt bli en del av vårat A-lag. Detta kan vi göra oberoende av vilken serie vi deltar i. Det viktiga är inte vilken serie vi spelar i, det viktigaste är vad vi gör själva i träning och i match, och ger spelarna möjlighet att bli bra seniorspelare på sikt. Vi har tex tydliga direktiv från akademikoordinator att vi jobbar till 100 % med spelarutbildning, och att A-lagets resultat är de enda resultat vi räknar i föreningen. Det enda resultat vi mäter är antalet spelare vi får fram. Om vi kommer 1a i serien men får fram noll spelare till vårat A-lag, eller noll spelare som på sikt blir bra seniorspelare, så har vi misslyckats kapitalt. Om vi däremot slutar på en 10e plats och får fram 4 spelare till vårat A-lag så har vi gjort ett mycket bättre jobb.

Hur är nivån på serien?

  • Det är Sveriges högsta serie inom U19 åldern. Det är alltid svårt att göra en exakt uppskattning av kvalité. Självklart är det beroende på lag, kull, förening mm. De flesta lag i U19 allsvenskan brukar vara strået vassare än gemene Division 3 lag, och vara något sämre eller jämnbördig med div 2 lag.  Flertalet spelare som blir för gamla för vårat U19 och inte får kontrakt i vårat A-lag brukar gå vidare till Div 2 föreningar. Så det kanske är en ungefärlig indikation på vilken nivå serien håller.

 

Vad kan man förvänta sig av Gefle IF U19 under säsongen 2019?

  • Vi kan förvänta oss en spelargrupp som kommer bli oerhört bra på sikt. Som alltid ger allt, och är ett föredöme när det kommer till respekt och attityd. Det är viktigt att veta, att vi kanske har seriens yngsta lag. Ca 50 % av våran U19 trupp består av spelare födda 02. Dvs 16-17 åringar.  Således kan man förvänta sig ett ungt lag med en enorm energi och arbetskapacitet, som dock inte är färdigutbildade, vare sig fysiskt eller takiskt/tekniskt. På sikt kommer vi få fram välutbildade seniorspelare ur denna grupp, även om årets säsong blir en oerhörd utmaning.

 

Hur arbetar ni i träning och hur ofta tränar ni ?

  • Vi är 3 tränare kring laget, en lagledare, samt en akademikoordinator som arbetar i nära kontakt med samtliga lag i akademin. Vi tränar oftast 6-7 gånger per vecka, och tar alltid helledigt på torsdagar. Återigen så handlar det dock inte om antalet träningar, utan snarare om vad vi gör i träning. Det blir ca 300 träningar (NIU inräknat) och 40 matcher per säsong. Matcherna utgör därav ca 10 % av vår totala verksamhet, och vi ser således även matcherna som ett utbildningstillfälle.

 

Vilka spelare i Nuvarande A-lag har gått genom U19 ?

  • Från förra säsongens U19 finns nu William Lindqvist, Melvin Almevid-Mårtensson, Måns Berggren och Nahom Zerhu i träning med A-laget. Utöver detta brukar 1-2 spelare till från U19 rycka in med kort varsel och prova på träning. Från tidigare kullar finner vi bla Albin Lohikangas, Kevin Persson, Adrian Haaranen och Nils Nilsson som alla har gått igenom våra tipselit lag.

 

Vårens Hemmamatcher U19

31/3 14.30

Gefle IF - Täby FK

13/4 12.30

Gefle IF - AIK

28/4 17.00

Gefle IF - GIF Sundsvall

18/5 12.00

Gefle IF - Assyriska FF

1/6 15.00

Gefle IF - Örebro SK

16/6 15.00

Gefle IF - Hammarby IF FF

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram