Tre dagar kvar till årets derby: Intervju med Jonas Lantto
2019-06-12

Jag gick från en enbart offensiv yttermittfältare till en hårt jobbande tvåvägsmittfältare. Tränare och spelare har kommit och gått och Strömvallen blev Gavlevallen. Jag kom med långt krulligt hår och slutade utan. Mycket har hänt under dessa år men jag har alltid gett mitt allt och gjort allt för lagets och föreningens bästa.

Jonas Lantto har spelat flest allsvenska matcher för Gefle IF någonsin. Nu är det dags att bli inskriven i historieböckerna för all framtid, genom att få sitt nummer 17 pensionerat. Att ett nummer pensioneras är första gången i klubbens historia vilket kommer uppmärksammas på "årets derby" mellan Gefle IF och Sandvikens IF nu på lördag.

GIF-redaktionen, via Petter Lundgren, fick en pratstund med Jonas om återkomsten och känslan att bli hyllad inför storpublik.

Först å främst, hur känns det att vara tillbaka på Gavlevallen?

 • Det känns fantastiskt såklart. Jag har spenderat många timmar här och har många fina minnen härifrån.

Du har blivit en stor ikon i föreningen och växte fram till en kulturbärare under din tid i klubben, hur känns det att bli hyllad och inskriven i historieböckerna?

 • Det känns enormt stort och hedrande. Som jag sagt tidigare var det inget jag kunde föreställa mig för 12 år sen när jag flyttade till Gävle och Gefle IF. Det är en mäktig känsla att få denna uppvaktning av klubben.

Föreningen och alla ledare jag haft omkring mig genom åren, speciellt som ung man när jag kom till Gävle 2007 gett mig fina värderingar om hur man är som människa. Dels gentemot sina medspelare och motståndare både på och utanför planen och även ute i samhället.

Du kommer nu som första spelare i Gefle IF:s historia att få sitt tröjnummer pensionerat. Hur går tankar kring det?

 • Det är ju otroligt stort när man tänker på det egentligen. Det är ju väldigt ovanligt att sånt här görs och att det händer just mig är fantastiskt. Jag har spelat med många fantastiska spelare och legender genom åren i GIF och bara nämnas i samma sammanhang som dem är stort och sen nu detta. Fantastiskt!

Vad har Gefle IF betytt för dig genom åren?

 • Väldigt mycket. Att jag fått förverkliga en av mina barndomsdrömmar att bli proffs och spela fotboll i Allsvenskan har varit väldigt viktig för mig. Det är inte många som får den möjligheten och sen en kille från Kiruna där fotbollen inte har de bästa möjligheterna känner jag mig så lyckligt lottad att Gefle IF fick upp ögonen för mig. Sen har föreningen och alla ledare jag haft omkring mig genom åren, speciellt som ung man när jag kom till Gävle 2007 gett mig fina värderingar om hur man är som människa. Dels gentemot sina medspelare och motståndare både på och utanför planen och även ute i samhället.
  Sedan alla fotbollsminnen och vänner jag fått genom åren som jag alltid kommer ha med mig i livet är fantastisk. Allt tack vare Gefle IF.

Om du blickar tillbaka, hur ser du på din tid i GIF?

 • Jag ser tillbaka på min tid i GIF med glädje. Alla underbara år i Allsvenskan när vi mot alla odds höll oss kvar år efter år och bjöd storklubbarna på tufft motstånd. En fantastisk tid som jag aldrig kommer att glömma. För egen del så tog det något år innan jag kom in i allt men jag känner att jag hållit en hög stabil nivå förutom någon svacka här och där. Jag gick från en enbart offensiv yttermittfältare till en hårt jobbande tvåvägsmittfältare. Tränare och spelare har kommit och gått och Strömvallen blev Gavlevallen. Jag kom med långt krulligt hår och slutade utan. Mycket har hänt under dessa år men jag har alltid gett mitt allt och gjort allt för lagets och föreningens bästa.

Vilket/vilka minnen minns du starkast när du tänker tillbaka?

 • Kval-segrarna mot Ljungskile och GIF Sundsvall ligger högt upp på höjdpunkterna men sommaren 2011 när vi krigade i toppen av serien och hade fullsatta läktare var en helt fantastisk tid i klubben. De månaderna hade jag gärna återupplevt igen.

Hur har tiden varit sedan du lämnade GIF - hur ser framtidsplanerna ut?

 • Den har varit annorlunda helt klart. Vi flyttade ned till Karlskrona i slutet på mars och har börjat sakta men säkert komma in i lägenheten o staden mer och mer. Jag spelar med FK Karlskrona med träningar på eftermiddagen och spenderar resten av tiden med min fru och min 9 månaders son så dagarna är fullspäckade. Just nu väntar jag på besked från högskolan om jag kommer in på programmet jag sökt. Jag har goda förhoppningar om det så från och med slutet på Augusti ska jag studera i tre år framåt. Längre än så har jag inte planerat så vi får se vad det blir framöver.

Vad tycker du om GIF:s säsong hittills?

 • Den har varit mestadels stabil. Framförallt defensiven har varit bra. Lite upp o ned i offensiven har det varit men det är en ung ny trupp i en tuff serie så det är förståeligt att den inte sitter alltid. Försvarsspelet är lättare att sätta tidigt och unga spelare pendlar mer i prestationer än äldre spelare. Jag har sett nästan alla matcher och tycker GIF varit klasser bättre än lagen de slagit på hemmaplan och utan några olyckliga misstag skulle laget ha mer poäng. Ändå en helt klart godkänd poängskörd hittills.

Hur ser du på GIF:s framtid?

 • Får de behålla spelare under längre tid o spela ihop laget tror jag det blir bra på sikt. Sen förhoppningsvis kommer det upp fler o fler spelare från egna leden. Det tror jag blir viktigt att få fram egna spelare och ge dom chansen i denna serie. Förhoppningsvis stabiliserar sig ekonomin för varje år och föreningen kan börja bygga upp sig sakta men säkert. Det kommer nog ta lite tid så alla vi som älskar klubben får ha lite tålamod tills vi är tillbaka i de högre serierna även om chansen helt klart finns att gå upp snart.

Avslutningsvis, vilka vinner Derbyt?

 • GIF såklart!

Lantto kommer att tackas av och få sitt nummer pensionerat innan matchstart nu på lördag. Dagen till ära lanseras även en Lantto-tröja som kommer att finnas tillgänglig att köpa i souvenirshoppen. Biljett köper du här: https://gefleif.ebiljett.nu

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram