Spännande tränartalangen Din Jahic, 23: “Skulle inte ha något emot att ha Micke Bengtssons jobb”
2023-11-23

Drömmen är att jobba med fotboll på heltid. Och när förebilden Theodor Olsson gjort kometkarriär, varför skulle inte Din Jahic, akademitränare i Gefle IF, kunna göra samma sak?

När Din Jahic insåg att han aldrig skulle bli fotbollsproffs lade han ned spelarkarriären. Istället sadlade han om till tränare. 

– Att hålla på spela i division 5 eller nåt, näej, det är inget för mig. Ska jag göra något vill jag ha något mer ambitiöst. Så istället för att spela för Barcelona, kanske jag kan stå där på sidlinjen som tränare istället, säger han och ler med hela ansiktet. 

– Drömmen är att jobba med fotbollen på heltid. Sen om det är som tränare, scout eller något annat, det spelar ingen roll, bara det är fotboll.

För tillfället pluggar han i Uppsala och planen är att avhandla en master i marknadsföring. Innan han hamnade där har han även hunnit med att beta av en treårig utbildning i ekonomi på högskolan i Gävle. 

– Dels för att morsan blir glad över att jag får en utbildning och dels för att jag kunde fortsätta med fotbollen, säger han och ler så där igen. 

Natur på gymnasiet, tre år på högskola och nu en master. Det är en ambitiös ung man som sitter på andra sidan. 

Vad är planen när du är klar med mastern då?

– Jag hoppas det löst sig med något inom fotbollen då, haha. Nej men kortsiktigt är det att hålla på med fotboll och hitta ett jobb som gör att man kan kombinera det. För det kommer ju komma en brytpunkt i framtiden där man känner att tiden inte räcker till, säger 23-åringen och fortsätter: 

– Där är jag inte nu. Har jag tur och det går tillräckligt bra, kanske det hinner lösa sig innan man kommit dit. Jag har sagt att jag får göra vad tusan jag vill fram tills jag fyller 30. Efter det måste jag bestämma mig. 

Din Jahic ungdomstränare i Gefle IF, Theodor Olsson, vann SM-guld med Malmö FF 2023.

När Din själv var aktiv fotbollsspelare hade han en annan ung aktuell tränare. Nämligen den nyblivne svenska mästaren Theodor Olsson, 27, nu i Malmö FF. 

– Det gick ganska snabbt för honom. Nu kanske det inte kommer gå lika fort för mig, men bara att vara i sfären runt olika tränare, då kan det ändå gå ganska fort och att man hamnar någonstans. Just nu känns det som ett bra första steg att vara här i Gefle. 

Det märks att du har ett driv. 

– Ja. Sen måste man ha lite tur också. Alltså, jag skulle inte ha något emot att byta jobb med Micke Bengtsson. Det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är nog några år kvar dit, haha. Han gör det bra, Micke. 

Har du alltid haft det här drivet?

– Ja. Så här, min mamma är förskollärare och har alltid varit pedagogisk med mig. Sen har jag ofta varit bra på de saker jag gjort och det har sporrat mig att bli bättre. 

Mamma är från Bosnien och pappa från Montenegro, det har gjort att Din insett vad de fått gå igenom som unga. Men även att kraven hemifrån funnits på honom. 

– Mamma kom till ett helt nytt land när hon var 21 år, lärde sig ett helt nytt språk, började plugga och fick en utbildning. Därav höga krav, säger han och rycker på axlarna. 

– Det handlar om att jobba hårt, för då kommer det lösa sig. För det är ju kul när det går bra. Man har morsan att tacka för mycket. 

"Jag hade gärna bytt jobb med Mikael Bengtsson", säger Din Jahic.

Trots att han prickar av många boxar på checklistan över hur en ung fotbollskille är, smyger det in ett litet konstintresse vid sidan av. 

Vad är detta för sida hos dig?

– Jag gick gymnasiet på Vasaskolan. Och även om jag inte var den som färgade håret i någon utmanande färg, hamnade man ändå med människor med ett estetiskt intresse. Sen handlade det mycket om att upptäcka sig själv också. 

– Jag har ett otroligt stort musikintresse. Det utvecklade sig på Vasa i takt med att man hittade nya kompisar. Jag gick i en klass med bred mångfald, vilket ledde till att man upptäckte mycket nytt. Och det händer mycket i livet i den åldern, säger Din och låter långt mycket äldre än de 23 år han är. 

Nu är han alltså tränare för Gefle IF:s F17 och har enligt många höjt standarden på kort tid. Där är han tacksam över att Marcus Larsson, tränare dam, tog in honom. 

För det var när Larsson började leta efter en ny tränare till F17 som han fick tips om Din. 

Din själv hade inte haft en tanke på att träna ett tjejlag, men efter att han och Marcus suttit ned i ett möte så tänkte Din om.

– Varför inte? Det var en jäkla bra möjlighet för mig och jag visste att det skulle komma upp en bra årskull. Då hoppade jag på det tåget och jag ångrar mig inte ett dugg, säger han entusiastiskt. 

För är det något man slås av när man träffar Din Jahic, är det hans energi och hans entusiasm. Han brinner av iver när han pratar och får han prata om sitt favoritämne fotboll, då finns det ingen hejd. 

– En av Marcus selling points var att det var ett bra läge att kliva in och forma något nytt. Det tyckte jag lät kul. Att bygga upp något bra och seriöst. För oavsett vem jag tränar så vill jag att det ska vara seriöst. 

23-årige Din Jahic drömmer om att jobba heltid med fotboll.

Marcus Larsson utvecklar varför man valde just Din som tränare. 

– Han är en framåtlutad person med temperament. Ska man göra en förändring i verksamheten, behöver man en person som är framåt och lite intensiv. Nu har han växlat upp hela akademin. Vi ändrade vårt arbetssätt på dam och ville även göra det i akademin.

– Han är ung men har gjort det jäkligt bra. Det har blivit en bra kombination tillsammans med Nicklas Persson, de kompletterar varandra otroligt bra! Vi ville ha en person som vill framåt i ledarskapet och det går inte att blunda för att vi gjort något bra, avslutar Marcus Larsson. 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram