Marcus Larsson höll löftet han gav inför säsongen: “Folk tyckte inte jag var klok”
2023-11-21

Efter 13 segrar, fyra oavgjorda och nio förluster blev det till slut en sjätteplats i division 1 norra för Marcus Larsson och hans gäng. 

– Både spelmässigt och anfallsmässigt är jag nöjd. Men poängskörden hade kunnat vara lite mer, konstaterar han.

Innan vi går in på summeringen av säsongen 2023 är det nu klart att tränaren Marcus Larsson förlängt sitt avtal med Gefle IF Fotboll över säsongen 2024.

Vi gillar att jobba med kontinuitet och är glada över den utveckling Marcus och hans team har påbörjat. Jag är helt övertygad om att vi kommer få se positiva resultat både för vårt damlag och akademiverksamhet kommande säsong, säger Daniel Kraft, klubbchef.

"Jag lovade redan på upptaktsträffen att vi skulle göra över 50 mål"

Efter att ha tillhört division 1 Norra Svealand under ett antal år, var det första året i den norra serien för Gefle IF. En serie som tränare Larsson upplevde som bättre. 

– Ja, det tycker jag. Trots det har vi gjort många mål i år, så vi har ett bra offensivt lag. Vi har pratat om hur vi ska vara aggressiva och ha ett annat beteende än vad man kanske är van med när det gäller Gefle? Nu har vi varit mer framåtlutade där vi sätter press, berättar han. 

Så hur ser du på säsongen som helhet?

– Jag hade en förhoppning om att vi skulle ligga lite högre upp i tabellen och är lite missnöjd över antalet poäng vi tagit. För jag vet att vi har tillräckligt med kvalitet för att vara ett topp 3-lag. Samtidigt har vi under hösten sakta men säkert matchat in spelare underifrån för att de ska få rutin inför nästa år. Och vi tog ändå tio av tolv poäng under de fyra sista matcherna, säger Larsson när vi ses på Gavlevallen under en grådassig novemberdag. 

Inskolningen av de yngre spelarna började redan under sommaren för att på så sätt bygga upp rutinen.

– Nu vet de mer om hur det kommer vara nästa år när de kastas in i hetluften. Plus att många av spelarna även spelat för F17, så de har samlat på sig många erfarenheter under säsongen. 

En sak som Marcus Larsson är nöjd med är målskörden framåt. Här har laget ökat snittet per match från 1,6 till 2,4 mål. 

– Det är ganska bra tycker jag. Jag lovade redan på upptaktsträffen att vi skulle göra över 50 mål. Då var det några som tyckte att jag inte var riktigt klok. Men vi gjorde ändå 61 mål, så vi höll löftet. 

Sandra Törnros blev lagets främsta målskytt med 21 mål.

Vad var det som gjorde att du vågade sticka ut hakan på det sättet?

– Jag visste att vi hade både bra och många forwards i truppen, elva stycken. Och det var innan Sandra Törnros kom in. Sen var det synd när det kommer till Ida Backlund. Hon var riktigt bra innan hon drog korsbandet.

– Så både spelmässigt och anfallsmässigt är jag nöjd. Men poängskörden hade kunnat vara lite mer, konstaterar han. 

Vilka utropstecken har du sett under säsongen?

– Johanna (kallas Jonna) von Reedtz. När vi satte oss ned och pratade under sommaren kände jag att jag inte kunde erbjuda henne ett nytt kontrakt inför nästa säsong. Trots att jag sett att hon har kvaliteter.

Men då var det som att något hände med von Reedtz. 

– Det var som att hon tänkte, nej men nu… För den hösten hon har gjort, det är ett bevis på hur mycket en spelare kan utvecklas. Hon fick starta mot Kvarnsveden och efter det har hon petat bort de flesta i backlinjen.

Det finns en till som Marcus Larsson vill sätta ett utropstecken vid. 

– Sandra Törnros. Hon har varit borta från fotbollen i tio år och kliver in och gör 21 mål på 21 matcher. Och då har hon inte ens spelat 90 minuter i alla de matcherna. 

Finns det några frågetecken som behöver rätas ut?

– Vår defensiv har varit lite svajig, den behöver vi strukturera upp. Sen har det lite att göra med att vi inte lagt så stort fokus på det under säsongen. Vi har självklart tränat försvarsspel, men vi behöver utveckla det mer. Trots det har vi inte släppt in jättemycket mål, men vi skulle behöva banta det något. Säg färre mål än antal spelade matcher på en säsong, det hade varit bra. 

Du stack ut hakan gällande mål denna säsong och det kunde ni uppfylla. Nu har ni ett uttalat mål att vinna serien, är det realistiskt?

– Får vi behålla de spelare vi vill behålla och krydda det med några spelare som är på väg in, då är det fullt möjligt att vara ett bra topplag. Sen är det svårt att vinna en serie, men vi ska ge det en ärlig chans, säger Marcus Larsson. 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram