Intervjuer med akademitränarna och Joacim Carlson om årets säsong för Gefle IF:s akademi
2020-11-09

Gefle IF har under säsongen 2020 haft fem stycken lag inom akademin. Samtliga lag har avslutat sina seriespel och vi tog ett snack med samtliga lags tränare för att summera säsongen, men även med vår akademikoordinator Joacim Carlsson som gav sin syn på årets säsong uppe på Gavlevallen.

 

Mehmet Bakir, tränare för P19:

– Vårt P19-lag har under säsongen 2020 bestått av ungefär 20 spelare och tre målvakter. Vi i P19 har haft som ambition att skapa en elitförberedande utbildning/utvecklingsmiljö för att hjälpa spelarna att ta nästa steg i sin utveckling. Målsättningen har varit att skapa den bästa lärande miljön i distriktet, för att fortsätta förse vårt A-lag med spelare ur egna leden. Som en del av detta, har 19 av 22 spelare i P19 under året gjort träningar med herrlaget. Av dessa har 2 stycken, Oskar Karlsson och Emin Gadzo spelat till sig kontrakt med herrlaget. Detta innebär att ca 50 % av vår herrtrupp trupp består av spelare som gått igenom Gefle IF:s led. Detta är något vi är stolta över i föreningen.

– Rent matchmässigt så har P19 spelat i lite olika tävlingar. Vi har spelat i serien under U19 Allsvenskan, nämligen P19 division 1. Vi har spelat i P19 DM, spelat i P19 Ligacupen och spelat träningsmatcher. Utöver detta har avbytarna från P19/17/16 spelat div 4 tillsammans med avbytarna från Valbo FF. Vi har matchat mot allt ifrån andra akademier, till herrlag som inneburit ett spann från div 1 herrar till div 5 herrar. Det vill säga en väldigt varierande matchmiljö som förhoppningsvis varit till gagn för våra spelare. Till nästkommande säsong 2021, är det endast en spelare som blir för gammal för P19. Vi kan således fortsätta hjälpa denna grupp spelare att ta kliv i sin utveckling, och förhoppningsvis lyckas hjälpa någon att komma ett steg närmre att bli en bättre fotbollsspelare, och en bättre samhällsmedborgare.

– Som P19 stab och spelargrupp, vill vi rikta ett stort tack till herrlagets huvudtränare Mikael Bengtsson som inspirerat spelare i P19 genom att alltid se dessa, både som människor och fotbollsspelare. Vi vill även tacka alla som funnits på kansliet, och runt akademin, för att dessa möjliggjort för dessa unga killar att satsa på sin idrott.

 

Resultat för P19:

4:a av 10 lag i P19 Division 1 Region 5 (Grupp 2) + 3:a av 4 lag i A-slutspelet

Vinnare av DM

Gefle IF:s P19-lag.

 

Ignacio Fernandez, tränare för P17:

 – Säsongen har varit ganska turbulent där vi tappade en hel del spelare innan säsongen startade, vilket tvingade oss till att flytta upp några yngre spelare. Innan serien startade tappade vi ytterligare fyra spelare på grund av skador och ännu fler spelare blev uppflyttade. Vi har varit ett ganska offensivt lagt lag med många offensiva spelare, som ofta legat framför boll och som varit väldigt aggressiva i presspelet. Det har varit mycket nytt för spelarna.

– Resultatmässigt gick det inte så bra för oss i serien. Mycket förändringar inom truppen gjorde att det tog lång tid för oss att hitta ett bra spel. Jag är trots det ganska nöjd med hur vissa spelare klivit fram och utvecklats under den här tiden. Många spelare var nya i akademin och många fick spela på helt nya positioner, vilket många klarade av väldigt bra. Jag tror dock att vi hade kunnat få ännu bättre resultat om vi hade varit lite mer defensiva och krympt ytor spelat mycket omställningsspel, men det hade nog däremot inte utvecklat spelarna lika mycket. Vi vill ha bolltrygga spelare som vågar spela en mer riskfylld fotboll, med en hög backlinje, där alla alltid går ut med inställningen att vilja föra och vinna matcher och inte är rädda för att förlora.

 

Resultat för P17:

8:a av 9 lag i P17 Division 1 Region 5 (Grupp 1) + 2:a av 4 lag i P17 Division 1 Region 5 (Grupp 1) Fortsättningsserie

2:a i DM

Gefle IF:s P17-lag.

 

Elvin Motovac, tränare för P16:

– För oss har det varit lite av en bergodalbana, där vi startade säsongen mycket positivt men när vi närmade oss sommaruppehållet så började resultaten svikta. Detta skedde i samband med uppflyttningar till andra lag som gjorde att laget blev lite splittrat. Vi har under säsongen spelat i en P17-serie, alltså mot spelare som är ett år äldre. Jag tog över som huvudtränare efter uppehållet och då fokuserade vi på att hitta en attraktiv fotboll där vi jobbade mycket med possession, kortpassningsspel och olika anfallskombinationer. Det gav oss mycket mer självförtroende under matcherna och vi gjorde mycket fler mål än innan. Samtidigt hittade vi en trygghet i vår speluppbyggnad. Vår största framgång enligt mig var DM där vi i gruppen spelade vi lika mot SIF, efter att bara ha förlorat mot dem tidigare under säsongen. Men vi slog även Steneberg i semifinalen som var extremt tuff och gick till straffar.

– Årets har varit väldigt spännande, många spelare har tagit kliv framåt och utvecklats som både fotbollsspelare och individer, vilket de ska ha en stor eloge för. Jag är stolt över vad P16 har presterat och även om vi förlorade DM-finalen kommer vi kunna ta hem allt nästa säsong om killarna fortsätter jobba lika hårt.

 

Resultat för P16:

4:a av 10 lag i P17 Dalarna-Gestrikland (03)

2:a i DM

Gefle IF:s P16-lag.

 

Paul Bright, tränare för F19:

– Vi har inte tillhört en riktig F19-serie utan spelarna har fått spela med utvecklingslaget som har spelat i ”tvåan” den här säsongen. Pandemin har dock påverkat mycket där säsongen blev uppskjuten och försäsongen blev jättelång. Eftersom att damlaget också har skickat ner 6-8 spelare till utvecklingslagets matcher har det inte blivit lika mycket speltid som vi hade hoppats på. F19 har tränat tillsammans med F17 den här säsongen vilket har gjort att det varit en stor träningsgrupp, vilket har varit bra utifrån att vi har kunnat göra mycket.

 

Resultat för F19:

Gefle IF:s utvecklingslag slutade 4:a av 10 lag i Division 2 Damer Södra Norrland

 

Paul Bright, tränare för F17:

– Det har varit ett väldigt ungt lag den här säsongen och det har varit massvis med talangfulla tjejer som varit och är under utveckling. Tyvärr råkade vi ut för två stycken korsbandsskador men också ett brutet ben på vår bästa målskytt, vilket var tråkigt för både henne och hela laget.

– Vi hade det tufft att göra mål under matcherna och det gjorde att vi inte lyckades få med oss särskilt många segrar. Jag tycker dock att prestationen varit väldigt bra och vi har utvecklats mycket under årets säsong. Vi har fört många matcher och varit med under alla förutom en, men som sagt hade vi svårt med målskyttet. Det största fokuset ligger dock inte på att vinna matcherna, utan att utvecklas som fotbollsspelare. Självklart vill vi alla vinna men samtidigt har vi utvecklats mycket, där vi till exempel testat många olika spelsystem.

 

Resultat för F17:

9:a av 9 lag i F17 Norra Svealand

2:a i DM

Gefle IF:s F17/19-lag.

 

Gefle IF:s akademikoordinator Joacim Carlson om årets säsong:

– Årets säsong har varit väldigt annorlunda, men ändå bra. Den här säsongen har vi haft ännu ett lag inom akademin, nämligen ett F19-lag, vilket har gjort att vi nu bedriver fem olika lag inom akademin. Vi har sett många spelare ta stora kliv och även sett spelare klivit upp ur akademin in till våra seniorlag och gjort det bra där. På pojksidan har vi haft lite problem med avhopp som har gjort att det blivit väldigt mycket spel för vissa spelare, det ska vi vara bättre på att undvika nästa säsong. En positiv grej är att vi nästa säsong kommer att ha ett P16-lag med i den nationella serien eftersom att akademin rankats högre. Fokuset inom akademin ligger på att få fram bra människor och fotbollsspelare, men en annan viktig del är att utvecklingen går före resultaten.

 

Resultat för Gefle IF:s akademi:

Rankad som landets 32:a bästa akademi 2019 av Svensk Elitfotboll, med 1356 poäng

FOTO: Jens Carlsson

Text: Hugo Ådvall

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram