Intervju med Marcus Bengtsson
2018-12-20

Herrarnas huvudtränare Marcus Bengtsson hur tankarna går inför kommande säsong.

Nu när det har passerat några veckor sedan sista matchen blev färdigspelad, vad tar du med dig från den här säsongen inför 2019?

Med distans till säsongen och den besvikelse som fanns efter degraderingen ser jag nu fram emot 2019. Det jag tar med mig är den stöttning och engagemang sponsorer och supportrar bidrog med trots den tuffa situation vi befann oss i, och att många spelare tog rejäla kliv i sin utveckling och fick nyttig erfarenhet inför framtiden.

Nu befinner vi oss i vad som kallas ”Silly Season”, kan du berätta något konkret om hur arbetet med spelartruppen går och vilka positioner ni främst letar efter?

När man åker ur en serie så gäller det att få reda på vad man har att jobba med. Dels vilka spelare som lämnar och hur balansen i laget ser ut men också vilken budget man har att förhålla sig till.
Just nu ser vi ett behov av att främst förstärka centrallinjen från målvakt och framåt. Det är också viktigt för oss att inte bara träffa rätt i fotbollskunskaperna hos en ny spelare, utan även i en personlighet som passar in i gruppen utifrån de ramar vi har för det nya projektet vi bygger just nu.

Finns det en oro hos dig att så många spelare lämnar truppen?

Det är ju aldrig önskvärt, men en del av verkligheten. Det ger oss dock även möjligheten att bygga om och bygga nytt. Det är väldigt viktigt att de spelare som finns hos oss är högmotiverade och att man har en drivkraft att vara en del av Gefle IF.

Hur ser du på den kommande säsongen och vilka förväntningar har du på Gefle IF 2019 och framåt?

Division 1 är en väldigt tuff serie med många skickliga spelare och bra lag. Det är vår första säsong i serien, och vis av erfarenhet, är att det är viktigt att alla i och runt klubben är ödmjuka inför de utmaningar som väntar. Eftersom det blir en stor omsättning i spelartruppen, och att hela klubben genomgår en ombyggnadsprocess så behöver vi arbeta metodiskt och noggrant. Jag vill jobba tillsammans med spelare, ledare, personal och alla runtomkring klubben för att skapa Sveriges mest utvecklande miljö, vilket på sikt kan ta oss till vår målsättning om att återigen fylla Gavlevallen på en allsvensk fotbollsmatch.

Vad innebär en ”utvecklande miljö”?   

Dels så är det den fysiska miljön med arenan och våra faciliteter som skapar bra förutsättningar. Det är även kunskapen och den erfarenheten Gefle IF har förvärvat under väldigt många år, där vi har utvecklat spelare som därefter har gått vidare till lag som är högre rankade än oss själva. Det är ett resultat av en utvecklande miljö. Vi kommer ha en trupp med unga spelare, därav kommer det bli oerhört viktigt att bedriva en verksamhet där vi kan forma och utveckla spelare på kort sikt och på lång sikt.

Vad blir dom praktiska skillnaderna för dig och spelarna mellan Superettan och Division 1?

Dels så minskar tiden tillsammans med spelarna, i och med att vi inte kan erbjuda spelarna träning på dagtid. Spelarnas vardag styr vår verksamhet mer än tidigare. Vi behöver skapa en mer effektiv stödapparat runt spelarna.

Hur ser planeringen ut inför seriepremiären?

Vi kör igång och tränar 3 januari kl 15.00, om det blir inomhus eller utomhus får väderförhållanden avgöra. Vi kommer hålla hela januari matchfri för att lägga fokus på det fysiologiska. Under den perioden kommer vi ha flertalet spelare här som besöker oss, där vi får möjligheten att skapa oss en så bra bild som möjligt för att vi ska träffa rätt i alla aspekter.

Avslutningsvis - Hur har ni planerat motståndet för träningsmatcherna? (se schema för träningsmatcher nedanför intervjun)

Vi har valt att ha tre segment med lag som vi träningsspelar mot för att få en bra mix. Högre rankade, lägre rankade samt lag på samma nivå. Det ger oss möjligheten att fördela matchminutrar och belastning för många spelare så vi kommer in i serien väl förberedda. Av de här matcherna är fem mot seriekonkurrenter vilket kommer ge oss en bild av vad som krävs när serien startar.

 

Träningsmatcher Gefle IF herrar 2019

2 februari kl 15:00 Gefle IF – IK Frej

9 februari (tid ej klar) GIF Sundsvall - Gefle IF

17 februari kl 15:00 Gefle IF – Akropolis

23 februari kl 15:00 Gefle IF – Sollentuna

3 mars (tid ej klar)  Vasalund - Gefle IF

10 mars kl 15:00 Gefle IF -  Hudiksvalls FF

16 mars kl 15:00 Gefle IF – Valbo FF

23 mars kl 15:00 Gefle IF – Team TG

30 mars kl 13:00 Gefle IF – Ytterhogdal

 

Foto: Bildbyrån

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram