Inför Östersunds FK - Gefle IF
2016-11-05

Imorgon är det dags för den sista omgången av årets allsvenska. Många av landets fotbollsälskare kommer ha blicken riktad mot Östersund och Gefles jakt på kvalplatsen.

Förutsättningarna är enkla, det krävs seger för GIF om man ska ha chans att hänga kvar. Om Helsingborg förlorar hemma mot Jönköping går GIF förbi och vid oavgjort för skåningarna blir det målskillnadsaffär, då måste Gefle ta ikapp fyra mål vilket självklart blir väldigt svårt. Det troligaste är alltså att Gefle måste vinna och Helsingborg förlora för att det ska bli kval och möjlighet till allsvenskt spel 2017.

Motståndarkoll

Det är årets stora uppstickare i Allsvenskan som Gefle ställs mot i sista omgången. Östersund som spelar sina matcher med stort bollinnehav har överraskat många med sin höga poängskörd. Inför sista omgången ligger jämtarna sjua på 42 poäng. De senaste matcherna har formen dessutom varit extremt god. De tre senaste resultaten är 5-1 borta mot Örebro, 2-0 hemma mot Hammarby och 3-0 borta  mot Malmö, ÖFK är just nu formstarkast i serien.

Det är framförallt offensiven som har fått uppmärksamhet i Östersund. Spelare som Ken Sema, Saman Ghoddos och Alex Dyer har skapat rubriker med sina prestationer under säsongen. Tränare Graham Potter har också fått mycket beröm för sitt jobb i klubben, under sina sex år som tränare har han tagit klubben från division 2 till Allsvenskan.

GIF och ÖFK har inte hunnit mötas så många gånger på grund av Östersunds unga historia (bildat 1996). Faktum är att det bara spelats fem tävlingsmatcher mellan lagen, just nu är det 2-1 i segrar till GIF. Det enda allsvenska mötet mellan lagen slutade 0-0 på Gavlevallen i våras i omgång 5 och det var faktiskt säsongens första mållösa match i Allsvenskan.  

GIF-koll

Gefle har mot slutet av säsongen visat upp en stor vilja och glöd för att hänga kvar i serien. Det har lett till en förlustfri svit på sex matcher och två raka segrar. Formen och moralen i laget är mycket god, dessutom slår man rejält ur underläge inför den sista omgången då man kommit tillbaka från ett läge där i stort sett alla hade räknat ut laget.

Thomas Andersson sammanfattar tankarna inför den laddade matchen:

Förutsättningarna är ju givna, det är två poäng och fyra mål som ska hämtas in och en match som ska spelas. Även om vi inte har det i egna händer gäller det att vi fokuserar på vårt och gör det så bra som möjligt för att vinna. Bara för att situationen är som den är kan vi inte kasta principerna över bord.

Joshua Nadeau är tillbaka i truppen efter sin avstängning men både Anders Bååth och York Rafael har åkt på skador vilket gör att de inte kan följa med till Östersund. Av de tidigare skadade spelarna är Samuel Gussman tillbaka i truppen men Albin Lohikangas är fortfarande skadad.

När: 15:00 6/11

Var: Jämtkraft Arena

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram