Han är klubbens nya SLO: "Hållit på GIF så länge jag kan minnas"
2024-02-13
Axel Erlandsson är ny SLO från 2024.

Att ha en SLO, Supporter Liaison Officer, är inte ett krav när man är i elitfotbollen, men en tydlig rekommendation. Just för att klubben ska kunna ha en bra dialog mellan sina egna supportrar, men även gästande sådana. Det handlar även om att kommunicera med klubben, polisen och säkerhetspersonal. 

Efter att Gefle IF gett Carrickläktaren uppdraget att ta fram ett namn, har Axel Erlandsson röstats fram av supporterklubbens styrelse.

Erlandsson förklarar själv: 

– Det kan låta lite korrupt, för jag sitter själv i styrelsen. MEN! Det röstades fram på ett möte som jag inte var med på, berättar han.

Under stora delar av förra säsongen fanns ingen utnämnd SLO, vilket upplevdes som ett bekymmer, både från klubben och från Carrickläktaren. 

Och det var inte helt givet att Axel skulle hoppa på uppdraget till en början. 

– Nej, jag var lite tveksam eftersom det är en svår roll. Samtidigt kändes det väldigt roligt för man lär sig mycket. Just det här att få samordna och koordinera, det verkar jättekul. 

Efter ett bra möte med Gefle IF:s klubbchef Daniel Kraft och säkerhetsansvarige Lars Sandberg klubbades det hela igenom. 

Axel Erlandsson är ny SLO från 2024.

Hur ser din egen bakgrund ut, hur kommer det sig att det blev GIF från början?

– Jag har hållit på GIF så länge jag kan minnas. Jag gick på min första match som tioåring 2007. Det var hemma på Strömvallen mot Helsingborg och vi vann med 4-0. Om jag inte minns fel gjorde Jonas Lantto mål, Johan Oremo också. Sen dess har det bara snurrat på, säger Axel och fortsätter: 

– Jag har alltid dragits till ståplats. Det var dels för att det var billiga biljetter när man var liten, men dels för att det alltid hände lite mer på ståplats än på sittplats. Man blev så engagerad i matcherna. 

Ju fler matcher han gick på, desto fler människor lärde han känna. Det i sin tur ledde till att han blev medbjuden på bortamatcher och engagemanget växte. 

– GIF har varit en del av mitt liv sedan dess. Och jag har suttit i styrelsen i supporterklubben sedan 2017 eller om det var 2018. 

Du har varit med om en del under alla de här åren. 

– Det kan man lugnt säga. När det gick som sämst för klubben när vi höll på att åka ur ettan norra 2019, var jag som mest engagerad. Då var jag på 29 av 30 matcher, säger han inte utan stolthet. 

Under den senaste säsongen hade Carrickläktaren representation på alla matcher, 30 av 30. 

Nu kliver Axel Erlandsson in i den SLO-rollen för att utveckla just det. Engagemanget och supporterskapet. 

– Och klacken framförallt! Men även hur vi ska få intresset kring GIF att växa även utanför. 

"När vi väl får folk att ställa sig i klacken, ser vi till att prata med dem, kanske ger dem en flagga om det är unga som vill vara med. Återväxten är det viktigaste för oss". Så säger Axel Erlandsson, ny SLO.

Kärnan i Carrickläktaren är väldigt trogen och har varit ganska konstant genom åren. Men den kanske inte är jättestor. Hur ska man arbeta för att få just det intresset att växa?

– Det är en fråga vi ställer oss själva hela tiden. Vi tittar bland annat på hur andra supporterklubbar, som är i liknande storlek som vi är, jobbar med sådana frågor. Vi har exempelvis sett en enorm tillväxt i Uppsala och IK Sirius. För tio-tolv år sedan var det en division 1-klubb. Nu säljer de slut på sin kortsida när Stockholmslagen kommer på besök. De har fått intresset kring fotbollen att växa enormt. 

– Det gäller att synas i sociala medier, det är jätteviktigt. Vi försöker alltid vara synliga på våra hemmamatcher till exempel. Vi har ett bord där vi står och säljer våra souvenirer, vi försöker snacka med folk och delar ut reklamblad för våra bortaresor. 

Utöver det har Carrickläktaren även försökt utveckla sin egen Youtube-kanal. 

– Vi har två som gör ett jättejobb med redigering och vi har faktiskt börjat få frågor när nästa video kommer. Vi måste synas för att växa.

– När vi väl får folk att ställa sig i klacken, ser vi till att prata med dem, kanske ger dem en flagga om det är unga som vill vara med. Återväxten är det viktigaste för oss, säger Axel. 

Vad för sorts frågor kan man komma till dig med?

– Framförallt supporterrelaterade frågor som rör logistik kring matchdagar. Frågor som, “var samlas vi inför match? var står vi under match?” Har man lite mer övergripande kan man självklart skicka dessa till mig också, så ska jag försöka svara på det också. Och kan jag inte svara, då ser jag till att leta rätt på någon som kan det, säger Axel Erlandsson, SLO. 

 

Några snabba med Axel Erlandsson

GIF-idol genom tiderna: Jonas Lantto. 

Roligaste GIF-minnet 1: Det går inte att svara något annat än uppflyttningen till superettan 2022. Det var en så bra period under så lång tid. Efter att vi slog Sandviken i hemmaderbyt och de hade total kaos i klubben, fortsatte vi vinna hur mycket som helst efter det. Det är den bästa fotbollsperioden jag har haft i hela mitt liv. 

Roligaste GIF-minnet 2: Min första minibussresa, borta mot Halmstad 2018 när vi inte gick jättebra i superettan. Dels för att det var min första, för det blir mer intimt att åka ett gäng. Lite stökigare och stojigare. Det var en match där vi spelade ganska bra, trots en dålig säsong. Men så byttes Johan Oremo in för Halmstad och kvitterade nästan direkt. Istället lyckades Adam Bergmark Wiberg göra 2-1 precis på slutet! Det gjorde att det blev en otrolig hemresa där vi kom hem halv fyra på morgonen efter att ha gjort Halmstad tur och retur över dagen. 

Roligaste GIF-minnet 3: I allsvenskan när spelade på Tele2 och mötte Djurgården. Jag tror det var Pelle Olsson som tränade DIF då. Vi ledde men DIF kvitterade i andra halvlek. Sen fick vi straff i slutet av matchen som Simon Lundevall satte dit. Och det här var precis efter att han presenterats för Elfsborg. Han hade spelat ganska dåligt efter det och det var lite kärvt från supporterled gentemot honom. Det var ett bra minne när hela Tele2 lät: ÅÅÅÅHH! 

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram