Gefle IF genomför förändringar i Akademiverksamheten - intervju med klubbchef Daniel Kraft
2021-11-08

Gefle IF genomför inför säsongen 2022 förändringar i Akademiverksamheten. I en lång intervju med klubbchef Daniel Kraft återger han för hur och varför föreningen kommit fram till detta beslut.

Hej Daniel! Vad är det för förändringar ni kommer att göra och varför?

-Gefle IF FF gör förändringar inom akademiverksamheten i syfte att fokusera, höja kvaliteten på verksamheten och att bättre möta den strävan som finns inom RF och SvFF: "Så många som möjligt så länge som möjligt". Förändringen genomförs from säsongen 2022.

Det innebär att akademiverksamheten koncentreras till en träningstrupp för flickor 16-19 år med ca 30 spelare vars matchmiljö blir i div 2 och F-17. En liknande förändring genomförs på pojksidan där pojkar i 16-19-års åldern kommer att ha två matchmiljöer i P17 och P19 med ca 40 spelare. Föreningen fortsätter också att komplettera verksamheten på Sörby IP med ett F16 och ett P16 nästa år liksom att ett P17-18 kommer att finnas på Sörby.

Föreningen anställer också Andreas Röstberg from den 22/11 2021 med huvudfokus som säljare för föreningen men även med ansvaret som akademikoordinator. Andreas Röstberg kommer tillsammans med mig att ansvara för att genomdriva förändringen. Anställningen av Röstberg förstärker föreningens möjligheter att växa, skapa fler intäkter och att så småningom kunna satsa ännu mer på fotbollsverksamheten.

Vem är Andreas Röstberg?

-Andreas är 47 år och bor i Stigslund med sin fru och tre barn. Andreas har de senaste 16 åren jobbat med försäljning mot industriföretag, i huvudsak regionalt, men också nationellt och internationellt. Han har sedan 2010 varit tränare och ledare i Hille IF och är för närvarande distriktsförbundskapten för P06 i Gästrikland.

Varför har föreningen valt att anställa honom?

-Vi ser en unik möjlighet att kombinera försäljning och ökade intäktsflöden med att också få en fotbollskunnig och passionerad person som kan koordinera akademiverksamheten och utveckla ledare och spelare i akademin. Andreas är en erfaren och meriterad säljare och dessutom en passionerad fotbollskunnig ledare som är trygg i sitt ledarskap, kommunikativ och samarbetsvillig. Andreas har i sitt uppdrag som distriktsförbundskapten skapat goda relationer med föreningarna i vårt distrikt vilket vi värdesätter i rollen som akademikoordinator. Arbetet innebär också att Andreas har bra koll på kommande kullar som är aktuella för vår akademiverksamhet. Vi är helt övertygade om att Andreas kommer att fortsätta utveckla vår akademiverksamhet samt stärka vårt marknadsarbete.

Hur ska han kunna kombinera rollen som säljare och akademikoordinator?

-Rollerna kommer gå utmärkt att kombinera, när in-försäljningen till våra partners är avslutad kommer fokus i rollen kunna läggas mer på fotbollsverksamheten när säsongen går i gång med seriespel. Vi får också tydliga signaler på det finns flertalet partners som värdesätter vår satsning på att fostra egna talanger till våra representationslag. Här kommer Andreas få en naturlig roll att knyta dessa till oss för att kunna skapa bättre förutsättningar på sikt i vårt talangutvecklingsarbete. Vi ser också en positiv effekt att vi får in en resurs som anställs på heltid och kommer ha sitt huvudfokus på föreningsarbetet i och med denna kombinationstjänst.

Varför gör ni om i akademin och koncentrerar verksamheten till en akademi flickgrupp med matchmiljö i div 2 och F-17 och två pojklag, P17 och P19?

-Föreningen väljer med denna förändring att gå tillbaka till den ursprungliga tanken och modellen för akademiverksamheten. Verksamheten har vuxit mycket under de senaste åren och det har inte alltid varit lätt att attrahera, rekrytera och behålla ledare som kan lägga den tid som krävs på att utveckla de unga talangerna. Avsikten med förändringen är att ge bättre förutsättningar för ledare och spelare i akademin samt att höja kvaliteten på denna elitförberedande verksamhet. Att rekrytera större grupper av 16-åringar från andra föreningar har dessutom haft negativa konsekvenser för Gävles övriga fotbollsföreningar att kunna ha juniorlag för 16-17 åringar då de har plockats på många spelare och där flera valt att lägga ner verksamheten för pojkar och flickor i åldern 16-17 år. Vi kommer dock att fortsätta plocka ut de främsta talangerna från varje kull men i mindre omfattning och dessa spelare går direkt in i vårt P-17 lag. På flicksidan vill vi skapa en träningsgrupp där spelarna nivåindelas för att säkerställa att varje spelare får en utvecklande miljö. Dock tror vi att det är viktigt att fortsatt kunna erbjuda 2 matchmiljöer för att möta nivåskillnaderna som kommer att finnas mellan spelarna.

Vi ser dessutom att detta ger fler möjligheten att fortsätta längre och därmed utvecklas med fotbollen då vi kommer att kunna erbjuda utvecklingslag på Sörby för både tjejer och killar från 16 år och uppåt. Vi kommer också se över arbetet med dessa lag för att höja kvaliteten så att verksamheten är förberedande och en väg till vår akademi för de talanger som utvecklas lite senare.
Vi har också nyligen gjort en enkät som spelare, ledare och föräldrar inom akademin har fått svara på. Vi ser på svaren i enkäten att vi behöver genomföra förändringar och förbättra vår verksamhet för att höja kvalitén för att möta kraven som finns på vår spelarutbildning.

Vad är det egentligen som blir bättre med denna modell?

-Vi tror starkt på att vi kommer att kunna höja kvaliteten på akademiverksamheten över tid, samtidigt som fler ungdomar i distriktet ges möjlighet att fortsätta spela fotboll i sina moderklubbar där det finns stort engagemang och kunnande. Vi kommer att arbeta för att stärka och utveckla samarbetet med övrig klubbar i Gävle. Vi kommer även att utveckla vårt arbete med videoanalys och mer individuell coachning samt stärka staberna kring våra akademilag. Vi vill göra detta med kvalitet. Sen kommer kraven höjas på de spelare som finns i vår akademi, de ska inte bara vara de bästa rent fotbollsmässigt utan minst lika viktigt att de har rätt karaktär och är beredda att satsa helhjärtat på att bli en elitspelare.

Vad händer med de som spelat P16 och P17 samt i år?

-Några av dem, de mest motiverade, träningsvilliga och talangfulla kommer att erbjudas att vara kvar i akademiverksamheten medan andra kommer att kunna ingå i verksamheten på Sörby eller fortsätta sin fotbollsutveckling hos någon annan förening.

Vilka kommer att vara tränare i akademin?

-Rekryteringsprocessen av tränare pågår just nu och väntas vara klar senast i december i år. Tillträdande Andreas Röstberg kommer tillsammans med Andreas Dahlén som är ansvarig för sporten i styrelsen att arbeta med detta för att vi ska kunna behålla och komplettera med så kvalificerade ledare och ledarstaber som möjligt.

Vad händer med den nuvarande akademikoordinatorn?

-Joacim Carlsson har varit i akademikoordinatorrollen i ca 4 år och gjort ett mycket bra arbete utifrån de förutsättningar som han fått av föreningen. Föreningen ser nu att vi behöver hitta en annan lösning för att kunna kombinera med att stärka intäktssidan i föreningen för att också kunna utveckla verksamheten och därför har föreningen valt att gå på en ny lösning. Vi riktar vårt varmaste och störta tack till Joacim Carlsson för hans insats.

Vilken är målsättningen för den nya akademin?

-Akademiverksamheten är en elitförberedande verksamhet vars högsta syfte är att odla fram spelare till klubbens representationslag, både på dam- och herrsidan. Vi har en tydlig ambition och det är att både dam- och herrlaget ska ta klivet upp till eliten 2025. Vi vill inte enbart värva oss uppåt i seriesystemet utan det är av stor vikt att vi varje år kan förse våra lag med spelare som kommer från vår akademiverksamhet. Vi tycker också att det är viktigt att vi har lokala spelare på planen för att locka mer publik till våra matcher. Vi ska vara Gävles lag!

Vad garanterar att detta blir bättre?

-Det finns inga garantier, men gör vi som vi har gjort så kan vi inte förvänta oss något annat resultat. Vi behöver prova nya vägar och ge föreningen möjligheter till ökade intäkter och resurser och därför vill vi prova den här vägen. Vi tror också starkt på att det kommer att ge bättre förutsättningar för så väl ledare som spelare på det stora hela där fler kan fortsätta att utvecklas med fotbollen och där de som verkligen vill satsa, har motivationen och drömmer om eliten ska få bättre förutsättningar för att realisera sina drömmar tillsammans med oss i Gefle IF FF.

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram