Gefle IF FFs U19-lag erhåller stipendium från Idrottsfonden

Gefle IF Fotboll har erhållit ett stipendium från Gefle IF Alliansförenings Idrottsfond.  Idrottsfondens ändamål är att fondens avkastning skall utdelas som stipendium till en eller flera förtjänta aktiva och ledare i Gefle IF Alliansförening:s medlemsföreningar.

Stipendiet för 2018 har delats ut Gefle IF FFs U19-lag som under innevarande år med fina prestationer tagit laget tillbaka till U19 Allsvenskan samt att laget agerat goda förebilder då man bl.a. genomfört en studiecirkel (tillsammans med Studiefrämjandet) med stort och uppriktigt engagemang kring teman som rör att utmana normer. Studiecirkeln heter "Sådant vi inte pratar om" och flera av killarna har också medverkat i TV-inslag på regionala nyheterna på SVT kring detta.

Uppmärksammat här: https://www.studieframjandet.se/cirkelledare/artiklar--inspiration/folkbildning-i-samhallet/allt-vi-inte-pratar-om/

Och här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/gif-s-u-19-pratar-kanslor

 

Vi passade på att ställa ett par frågor till Joacim Carlsson, akademikoordinator i Gefle IF, om akademiverksamheten och initiativet med studiecirkeln:

Gefle IFs U19 ska återigen spela i den allsvenska U19-serien. Vad betyder det för föreningen och spelarnas utvecklingsmiljö?

  • Det skulle jag säga är en nödvändighet att vårt U19 spelar i den högsta serien. Dels för att det är den bästa matchmiljön, dels för att vara attraktiv för spelare som är i föreningen och för att locka spelare utifrån.

Vad var framgångsnycklarna som ledde till avancemanget? 

  • Duktiga instruktörer (Jonas Andersson, Mehmet Bakir, Anders "Acka" Källström och Goran Jovanovic) som jobbade konsekvent med att utveckla spelet och individen. De fick spelarna att vara koncentrerade och motiverade. Ambitiösa och lyhörda spelare är också en nyckel.

Hur viktig är serietillhörighet för spelarnas utveckling?

  • När det gäller U19 så är det extra viktigt att tillhöra högsta/bästa U19-serien. Att få mäta sig mot skickligt motstånd varje match, gör att spelarna blir bättre förberedda för seniorspel.

Hur arbetar akademin i övrigt med att skapa en så bra miljö som möjligt för spelarna? 

  • Förutom fantastiska faciliteter (som är högsta klass i Sverige) så har vi bra och utbildade tränare/instruktörer som bryr sig om hur spelaren mår på plan och på sidan av plan. Vi har en ambition att spelarna ska utveckla så många egenskaper som möjligt när det gäller spelförståelse, teknik, psykologi, fysik, taktik, kost och vila.

 Berätta mer om studiecirkeln som startades under 2018?

  • Vi startade studiecirkeln ”Allt vi inte pratar om” som är ett material som tar upp manlig vänskap, skörhet, egoism osv. Vi körde 5 x 45 min under hösten med U19- spelarna. Det blev uppmärksammat av SVT – Gävleborg, Studiefrämjandes egen tidning ” Cirkeln” och en önskan om ett fortsatt samarbete med Make equal (stod för innehållet i ”Allt vi inte pratar om”). Vi ska köra samma koncept med U17 och U16 under 2019.

 Vad är de positiva effekterna med initiativet?

  • Genom att spelarna börjar prata och lyssna om ämnen som normalt ej tas upp i och omkring omklädningsrum, kan det visa sig att fler känner på samma sätt och kan hjälpa varandra. Om ingen pratar om känslor så kan man tro att man är ensam om att ha den känslan. Att till exempel våga säga att man är orolig eller ledsen för saker som händer, gör att vi kan lyssna och hjälpa spelaren att växa, både på plan och som individ.

 Hur har spelarna tagit till sig aktiviteten?

  • Jag har bara fått positiv respons.

Något övrigt att tillägga?

  • Jag ser framemot den här säsongen, för vi har många intressanta spelare i vår akademi som det ska bli roligt att följa.

 

Foto: Per-Erik Jäderberg

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram