Det var i augusti under pandemiåret 2020 som bröderna Kent och Bernt Björk kände att det var dags att göra något. När alla mest satt inne för att undvika smitta ville “Björkarna” få ut folk för att röra på sig.
Eftersom Kent var styrelsemedlem i föreningen Strömvallen fotboll, kände de att det var viktigt att det skulle hända något på just Strömvallen. Därför drog duon igång konceptet “gåfotboll” på den anrika arenan.
Gåfotboll funkar ungefär som vanlig fotboll, med undantaget att man inte får springa och inga närkamper är tillåtna. Således var risken för smitta utomhus minimal.
Efter drygt ett år klev Gefle IF Fotboll in som medarrangör via sitt sociala hållbarhetsarbete “Ett bättre Gävle”. Gåfotbollen passade perfekt in i urvalet av aktiviteter där det saknades något som passade för den äldre delen av befolkningen.
Den här lördagen i slutet av januari är det 17 personer på plats inne i “Borgis” gamla lokal, alla i blandade åldrar och alla med olika fotbollskunskaper. Det är inte det viktiga, hur bra man är. Det viktiga är att man är med och rör på sig.
En som är med heter Nezal Murad. Han är från Kurdistan och kom till Sverige för drygt elva år sedan. Han hittade gåfotbollen via Facebook.
Vad är det som gör att man vill vara med här?
– Att man får komma ut och röra på sig och träffa människor. Först var jag inte så intresserad eftersom man inte fick springa, men jag tänkte att jag skulle prova på i alla fall, berättar han.
Och Nezal fastnade direkt.
– Ja, det var verkligen jätteroligt. Jag spelar “vanlig” fotboll med kompisarna drygt två gånger i veckan. Men jag försöker alltid vara med här ändå, säger Nezal Murad.
En annan som är med är Stina Norelius. Hon är relativt ny i gemet, men har redan fastnat. Det var när hon promenerade förbi Strömvallen som hon såg att det pågick någon form av fotboll som hon blev nyfiken.
När en bekant undrade varför hon inte var med, så frågade hon sig själv samma fråga. Efter att hon fått en inbjudan, även här via Facebook, hoppade hon på tåget nu i december.
– Jag spelade fotboll som ung, men det är ju 45 år sedan, haha. Men just att det är blandade åldrar och olika kulturer gör att det är otroligt kul att vara med, säger Stina och fortsätter:
– Jag har varit med fem-sex gånger sedan jag började. Men missade de två senaste lördagarna på grund av kalas och annat. Och då kände jag direkt att jag saknade det, säger hon och skrattar.
Men tanken är att köra på även när det blir utomhussäsong?
– Ja, den längtar jag efter! Jag tror det blir en annan grej utomhus. För när jag sett dem spela på Strömvallen ser det jättekul ut, säger hon innan det är dags att spela match igen.
Kent Björk berättar att den yngsta som varit med var fem år gammal och den äldsta hade nått upp till den respektabla åldern 85.
Och gåfotboll växer så det knakar för tillfället. Kent Björk har nyligen blivit utsedd till gåfotbollsambassadör i Gästrikland/Hälsingland av Svenska Fotbollsförbundet. SvFF vill sprida konceptet till andra föreningar.
Men det växer inte bara i Sverige. Bröderna Björk fick även chansen att åka till Marseille med gåfotbollslandslaget på EM med ett lag bestående av personer som är 65+. Det äventyret slutade med en bronspeng.
Härnäst för bröderna Björk väntar VM i maj. Turneringen hålls i Chesterfield i England och förhoppningen är att upp till 20 länder ska vara med.
Är ni intresserade av att veta ännu mer om gåfotboll, finns det en grupp på Facebook som heter “2Birches Walking football Gefle” och de har i skrivandes stund 194 medlemmar.
Där hittar ni information om var det spelas och vilka tider som gäller.