Englund inför seriestarten – vill upprepa fjolårets succéstart: "Vi ska vara bättre i år"
2024-03-28

Försäsongen är snart avklarad och nu till veckan är det dags att starta seriespelet. Helsingborgs IF väntar i säsongens första match, ett bekant motstånd som skapar fina minnesbilder för många av oss himmelsblåa.

– En fin match, säger Leo Englund om fjolårets första möte mellan lagen.

Hemmapremiären i fjol var nämligen mot exakt samma motstånd. Förvisso inleddes serien nere i Trelleborg med en seger, men i vårsolen helgen efter inkasserades andra raka vinsten efter att Antonio Yakoub blivit matchhjälte i slutet av matchen och fått Gavlevallen att explodera med över 3 000 åskådare.

Två segrar som följde med laget vidare och direkt skapade ett lugn i inledningen av säsongen som nykomlingar, som till slut blev lyckad med en stabil niondeplats.

– En fin match och en bra start. Det hade stor betydelse, säger Leo Englund.

Vi får en stund med GIF-anfallaren direkt efter torsdagsträningen. Förmiddagssolen orkar inte riktigt fram mellan molnen och avbytarbänken är inte uppvärmd. Trots det känns det att våren är här och kommer mer för varje dag.

Visserligen är det fortfarande inte snöfritt längs sidlinjerna, men högarna har i varje fall sjunkit ihop och det bästa vårtecknet av alla är här – fotbollssäsongen.

– Det känns fantastiskt och väldigt efterlängtat. Vi har haft en lång försäsong och som vanligt har det handlat om att komma igång. Men alla är sugna att starta nu, säger fjolårets skyttekung som tycker att laget är väl förberett och redo för 2024:

– Progressionen har varit stor under egentligen hela försäsongen. Vi har ett lite nytt spelsätt som behövde tid. I början satt inte allt men sakta men säkert har det blivit bättre. Vi har tagit kliv och sista tiden har många sekvenser varit väldigt bra.

Vilka är skillnaderna i spelet man kommer se i år?

– Vi har flyttat om lite i formationen och fått en till spelare i vår sista linje, längst fram i banan. Förhoppningen är att få fler spelare i anfallen och kunna hota mer. Vi vill vara tyngre med fler folk i straffområdet, att hjälpa och använda varandra.

32-åringen står inför sin fjärde säsong i klubben. I fjol blev hans nio fullträffar mest i laget och totalt har målen blivit 42 under de tre säsongerna i GIF-tröjan.

Han beskriver den egna formen som stigande, trots en lite strulig försäsong:

– Jag hade en skada som inte riktigt ville släppa i början av försäsongen. Det blir alltid en liten startsträcka när man drar igång, men formen har blivit bättre för varje vecka och nu känns det verkligen att man är redo både fysiskt och tekniskt.

En bra fjolårssäsong som nykomling, dina tankar inför 2024?

– Det känns som många i laget fick nyttig erfarenhet av serien i fjol. Vi vet bättre vad som väntar och krävs i år. Jag tycker att våra nya killar i laget har kommit och tillfört mycket. Vi ska vara bättre i år, det är målet. Samtidigt är det en serie som är svårtippad och alla kan verkligen slå alla. Men känslan är att laget är starkare.

Premiären är fyra dagar bort och återigen är det Helsingborg som blir första motståndaren att besöka Gavlevallen i serien, för andra raka säsongen. En klubb som hade en tuff förra säsong men som trots det av många tippas högt upp.

– En stor klubb i serien som alltid har höga ambitioner och vill slåss uppe i topp. Det blir en väldigt rolig första utmaning och förhoppningsvis en bra start även i år.

3 011 kom till Gavlevallen i fjolårets möte mellan lagen, en inramning som Leo Englund hoppas kan återskapas i årets upplaga som även är halsduksmatchen.

– Det betyder så mycket att folk kommer och stöttar. Det finns ingenting som är bättre än att spela när läktarna är välfyllda. Jag hoppas att många kommer med halsdukarna till matchen och förhoppningsvis startar säsongen bra tillsammans.

Ta med och håll upp halsduken under inmarschen så skapar vi tillsammans en fin inramning och startar säsongen tillsammans. Du som inte redan har en halsduk eller är intresserad av någon av våra nya kikar in souvenirshopen före matchen.

Nytt för säsongen är att barn och ungdomar upp till och med 17 år får fribiljetter till ståplatssektionen. En fantastisk möjlighet till underhållning och gemenskap. Vi vill att fotboll ska vara för alla och till varje match finns 300 biljetter som hämtas ut i biljettkassan tidigast en timme för matchens start. Först till kvarn, så kom i tid!

MATCHINFORMATION

Plats: Gavlevallen

Tid: 13.00

TV: Discovery+

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram