Elitdomaren som blev materialare blir kvar i GIF: "Finns en jättepotential"
2023-12-10

Det var när Göran Larsson – eller “Klacken” som han är mer känd som – var ute och spelade discgolf med några vänner som han fick reda på att det fanns ett jobb som kanske kunde intressera honom. 

Något han helt missat. Men jodå, när han undersökte närmare fanns det mycket riktigt en deltidstjänst som materialare för Gefle IF:s herrlag att söka. 

Den nyblivne pensionären åkte hem och tog ett snack med sin fru Annika och hörde sig för om det skulle vara okej att söka. 

Svaret blev: “Sök! Jag är trött på att ha dig hemma.” Sagt med glimten i ögat så klart. 

Han sökte och fick jobbet som materialare för herrlaget under matchdagar. Och på den vägen är det. Nu är den förre elitdomaren tillbaka där han trivs som bäst, där det tävlas!  

– Jag hade ju saknat fotbollen, framförallt på elitnivå, sedan jag dömde själv. Den här känslan av att tävla som ett lag. Man gläds när det går bra och man deppar ihop när det går mindre bra, säger Klacken. 

Just den här känslan du pratar om, kan du utveckla lite?

– Att man är på den stora scenen. Det är mycket publik och människor som engagerar sig, många som lever för klubben. 

– När man kommer upp på hög nivå, vilken sport det än är, så är det tävling det går ut på. För mig är det lite så här, ska man hålla på med något, då kan man lika gärna tävla, säger han bestämt. 

Som huvuddomare blev det division 3 (nuvarande div 2) som högst. Men som assisterande nådde han det verkliga finrummet.

– Ja, på linjen blev det allsvenskan i drygt tio år, jag satsade stenhårt på just det. Därför blev det ingen högre nivå som huvuddomare då det hade krockat med det andra. 

I det “vanliga” yrkeslivet blev det totalt 42 år på Korsnäs, numera Billerud, innan han pensionerade sig. En pension som alltså varade i drygt fyra månader. 

Fyra månader hann han vara pensionär. Sen lockade fotbollen tillbaka honom till yrkeslivet.

När han ser tillbaka på säsongen 2023 finns det många ljusglimtar han kan blicka tillbaka på. För honom själv är det matcherna som är höjdpunkterna så klart. Och han är stolt över vad man åstadkommit. 

– Det som varit häftigast är att ha fått se den här gruppen slita för varandra. Vi måste vara det lag som täckt flest skott och räddat flest målchanser. De har verkligen offrat sig för varandra. 

– Vi gör en jättefin säsong med tanke på förutsättningarna. Vi är nykomlingar med en stram budget där man gjort ett jättejobb för att få den att gå ihop. Klubben är väldigt professionellt skött. Alla ledare och funktionärer är helt otroliga. Det är som en familj, det vill jag verkligen poängtera, säger han med stor emfas. 

Nu är det klart att Klacken stannar över nästa säsong också. Och han ser ljust på det kommande året. 

– Jag hoppas att vi verkligen etablerar oss som ett lag för övre halvan. Att vi kan fortsätta bygga på det här spelsystemet som Micke Bengtsson lagt upp. För det finns en jättepotential i det här laget, säger Göran “Klacken” Larsson. 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram