Ett bättre Gävle handlar om samhällsutmaningarna utanför planen. Hur vi som fotbollsklubb kan vara med och skapa ett bättre samhälle för nuvarande och kommande generationer.
Vi är alla i vårt land i behov av att blåljuspersonal och andra myndigheter får plats och respekt för att kunna utöva sin profession.
Blåljusmatchen är en proaktiv insats och bygger på att minska och förebygga blåljussabotage samt att skapa en relation mellan Gävles unga och blåljuspersonal, dvs räddningstjänsten, polisen och ambulansen. Det är vårt initiativ för att motverka och förebygga motsättningar, och vi kallar det att sätta ett ansikte på uniformen.
Två gånger per termin arrangerar vi en heldag med en fotbollsturnering för Gävles alla barn och ungdomar upp till 16 år, tillsammans med blåljuspersonalen.
Den första turneringen på sportlovet 2022, kom det 140 barn, efter det har antalet barn bara fortsatt att öka!
På sportslovsturneringen kom det hela 345 barn!
Blåljusmatchen syftar till att skapa en positiv mötesplats mellan personal från polis, ambulans, brandkår och ungdomar i Gävle, att bygga och stärka relationer – i stället för att bygga upp rädslor och skapa misstro. Vi hoppas kunna skapa en naturlig mötesplats där barnen, ungdomarna och blåljuspersonalen kan lära känna varandra under avslappnade former.
Vår målsättning är att två gånger per år bjuda in ungdomar i Gävle till en dag med fotboll, grillning och häng med personal tillsammans med Polisregion mitt, Ambulanssjukvården Gävleborg och Gästrike Räddningstjänst.
Så därför är vi extra stolta över vårt initiativ Blåljusmatchen.
Varje lördagkväll pågår Nattfotboll på Sörby IP. Vad innebär detta egentligen och får man vara med? Låt oss berätta mer!
Kontrasterna är stora när man står utanför Sörby IP i det kalla höstrusket och sedan stiger in och känner värmen. Det är inte bara temperaturen som värmer - utan också glädje-ropen och den uppenbara gemenskapen. Här pågår fotbollsmatcher på högsta allvar men med glimten i ögat.
Nattfotboll är organiserad spontanfotboll där unga mellan 13-21 år ges en möjlighet att enas i sin glädje och kärlek till sporten. Det är inte seriespel och det är inte lek; det är en hälsosam blandning av allt det goda. Nattfotboll ingår i Gefle IF FF’s sociala hållbarhetsprogram “Ett bättre Gävle” och är till för alla - både killar och tjejer. Här spelar man fotboll förutsättningslöst utan att behöva vare sig förkunskaper eller någon speciell talang. Man får vara med precis som man är.
Mohamed Noor är på plats varje lördag mellan 20:00-23:00 och leder Nattfotbollen. Han delar smidigt upp alla deltagare i lag och plötsligt ljuder visselpipan högt och matcherna är i full gång. Denna kväll har över 50 ungdomar tagit sig till hallen och det blir bara fler och fler som vill vara med.
– Jag har precis lagt in önskemål om fler mål så att vi kan köra flera matcher samtidigt, säger han glatt.
Mohamed har varit ledare för initiativet sedan start och tycker fortfarande att det är roligt och givande trots att han också är tränare på annat håll. Med sig har han också två andra ledare, Mohamud Noor och Musab Idris. Tillsammans ger de ungdomar en mötesplats på Sörby IP oavsett om man tillhör något lag eller inte.
Nattfotbollen bidrar inte bara till fotbollsglädje utan agerar också på ett förebyggande hållbarhetsplan. Man motverkar tristess och stök ute på stan under sena lördagar där man ger ungdomar en chans till något annat, något hälsosamt, istället för att exempelvis bli en del av skadligt grupptryck. Man arbetar förebyggande med saker som kan bidra till ett mer hållbart samhälle för alla.
Det är tack vare engagerade ledare, som Mohamed, Mohamud och Musab samt stödet från Ett bättre Gävles partners som Nattfotbollen kan arrangeras. Initiativet fortlöper på Sörby IP men det finns också planer på att utöka:
– Vi vill såklart köra Nattfotboll i fler stadsdelar! För att göra detta behöver vi samarbeta med flera aktörer och få in mer finansiering. Nästa steg är att få igång Nattfotboll för ungdomar i Sätra, säger Agneta Edin, verksamhetsansvarig för Ett bättre Gävle.
Nattfotbollen pågår varje lördag mellan 20:00-23:00 på Sörby IP och alla mellan 13-21 år är varmt välkomna!
Vill du som privatperson veta mer eller har frågor om Nattfotbollen? Är ni som företag intresserade av att stötta Nattfotbollen? Då är ni varmt välkomna att kontakta:
Agneta Edin
Verksamhetsansvarig för Ett bättre Gävle
agneta.edin@geflefotboll.com
070-513 41 30
Lugnet och tystnaden ligger som ett täcke över Sörby IP – platsen som bara någon vecka tidigare varit fylld av skratt, rop och ljudet av dunsande bollar. En av sommarens stora aktiviteter, daglägret Summercamp, är nu över.
– Summercamp är ett jättebra mini-exempel på vad Ett bättre Gävle är, för vi kan inte göra det på egen hand. Vi har samarbetat med alla våra partners i Ett bättre Gävle och de är väldigt engagerade och hjälper till. Utan deras stöd går det inte att genomföra! När vi tillsammans i Gävle gör saker så blir det bra och det blir bra för barnen, säger Malin Rogström, tidigare ordförande i Gefle IF Fotboll.
Summercamp är en del av det större hållbarhetsprojektet Ett bättre Gävle som Gefle IF Fotboll driver med hjälp av partners och en styrgrupp. Fokus i projektet ligger på tre av de globala målen: God hälsa och välbefinnande, Minskad ojämlikhet och Bekämpa klimatförändringarna. Och varför man väljer att satsa på just en aktivitet som Summercamp är självklart:
– Det är ju inkludering, ökad jämlikhet, rörelse och glädje. Plus att vi har utbildningsinsatser kring klimatet som källsortering och energi. Där kan man ju checka av alla tre boxar och det är ju så vi provar när det kommer nya aktiviteter. Kan vi sätta en bock på alla tre, ja då är det en bra aktivitet för Ett bättre Gävle, säger Daniel Kraft, klubbchef i GIF.
Summercamp pågår under fyra veckor varje sommar där barn och unga, förutsättningslöst, ges möjligheten till ett härligt sommarlov och kvalitetstid med äldre ledare.
– Summercamp har existerat längre än Ett bättre Gävle. Det hela startade med ett samarbete tillsammans med Gavlegårdarna som ville göra något meningsfullt för sina hyresgästers barn under sommarlovet. Vi ser ju att behovet finns. Många barn blir hemmasittande i juli när andra åker till sina stugor och på semesterresor. Det är många barn som inte har den möjligheten som blir kvar hemma. Vi får signaler från olika instanser att barnen behöver något att göra och intresset för lägret bara växer och växer. Här skapar vi ett hållbart samhälle, säger Agneta Edin, verksamhetsansvarig för Ett Bättre Gävle och ansvarig under Summercamp.
Och att man gör en skillnad för barnen som är med, och att de tar med sig saker från lägret är det ingen tvekan om.
– Under de här veckorna har barnen haft tillgång ett gäng unga vuxna som bara har till uppgift att umgås med barnen. Det är härligt att se när barnen och ledarna bara hänger tillsammans, ligger på marken och pratar om livet. Kärleken till ledarna blir tydlig när ett av barnen frågar en av ledarna om han ska jobba nästa år. ”För då ska jag anmäla mig direkt”, berättar Agneta Edin och fortsätter:
– Att ha någonstans att ta vägen på sommarlovet, under ordnade former tror jag är en stor trygghet. Ett angenämt problem under de här veckorna var att få barnen att gå hem när dagen var slut, skrattar hon.
Malin Rogström påpekar tyngden av att bygga en gemenskap mellan ledarna och deltagarna.
– Jag tänker att det skapar nya förebilder vilket är viktigt. I synnerhet när man är i den åldern, säger hon.
Agneta fyller i:
– Det är jätteviktigt. Det märktes tydligt när vi gick och såg våra ledare spela match på Gavlevallen mot ett holländskt akademilag. De fick se sina ledare i en helt annan roll och dessutom vinna matchen! Dagen efter väntade barnen ivrigt och hyllade sina ledare som att det var Messi och Zlatan som klev in på Sörby.
Kärnan i Summercamp är att ge barn möjlighet till rörelse, tillgång till roliga aktiviteter och gemenskap – något som för många kan verka självklart men som för andra är helt främmande.
– Jag kan tänka mig att när man kommer tillbaka till skolan och ska berätta vad man har gjort i sommar så kanske det inte är så roligt att berätta om man bara har hängt hemma. Man vet inte hur det är med hemförhållanden och så vidare. Men här får de fått uppleva saker som de med glädje kan berätta om, säger Daniel.
Agneta håller med:
– Vi har varit på Fjärran Höjder, Dome, sett fotbollsmatcher, spelat minigolf, haft cup med A-lagsspelare och ätit glass. Det är värt jättemycket. Jag fick bild från en förälder med texten “hon vägrar ta av sig summercamp-tröjan”. Hon till och med sov i sin tröja. Det gör så mycket större skillnad för barnen än vi tror, säger Agneta och fortsätter: – Summercamp har låtit barnen ha roligt och lära sig nya saker och med lite tur kanske man även kan påverka vidare i leden.
– Via barnen kan man nå föräldrar och mor- och farföräldrar när det gäller viktiga saker som miljö och klimat och det är delar vi har med under lägret. Det för att barnen ska kunna bli goda ambassadörer för den frågan, säger Malin.
Daniel tillägger:
– Är det ett barn som tar med sig det så har vi gjort en skillnad!
Summercamp är inte bara en hjälpande insats för barnen som deltar utan också för de tjugotal ledare som är med under de fyra veckorna.
– Det är en viktig del av Summercamp som vuxit fram mer nu under de senaste åren, att kunna ge unga människor ett sommarjobb. Flera som kanske inte skulle ha fått ett sommarjobb annars för att de inte har nätverket eller kontakterna. Att kunna bygga deras ledarskap, vilket vi gör här, för att sen också kunna ta nästa steg till vad de vill utbilda sig till, ett nästa jobb. Här får man någonting till CV:t. Det är också värdefullt, säger Malin.
Vissa ledare har dessutom fått mersmak efter lägret.
– Flera av de som tog studenten nu har jag hjälpt med ansökningshandlingar, för nu vill de ut i skolor och förskolor och arbeta med barn och ungdomar. Nu har de med sig erfarenheten från Summercamp och med mig som referens, säger Agneta.
Där finns potential för en framtida utveckling av inte bara Summercamp utan även Ett bättre Gävle som helhet menar Malin.
– Det är en oerhört viktig aspekt och någonting som vi skulle vilja vidareutveckla tillsammans med våra partners. Att vi inte bara kan upplåta tjugo ledare under Summercamp utan också att våra partners kan ta in ungdomar på sommarjobb eller extrajobb så att ännu fler får möjligheten. Det är någonting som vi vill bygga vidare på nu till nästa år tänker jag. Då får våra partners vara med och bidra ännu mer på olika sätt.
Från vänster: Malin Rogström, tidigare ordförande, Daniel Kraft, klubbchef och Agneta Edin, verksamhetsansvarig Ett bättre Gävle