16-årig talang skriver kontrakt med herrlaget: “Ödmjukt kaxig”
2024-01-26

I höstas innan herrlaget gick på semesterledigt fick akademispelaren Izak Ädel möjligheten att vara med på ett antal träningar.

Ädels ordinarie tränare, Mehmet Bakir, tog ett snack med den unge talangen och var tydlig med honom. 

“Presterar du bra, kan det bli tal om ett kontrakt”. Den kloke Bakir lade även till att det dock inte var något att stressa över för 16-åringen.

Med de råden körde Izak Ädel på och så fick det bli som det blir.

När träningarna återupptogs efter årsskiftet fanns ynglingen med på planen igen och det har gett resultat. 

I veckan skrev den Hagaströmsfostrade talangen på sitt första seniorkontrakt med Gefle IF. 

– Micke Bengtsson kom innan en träning och ville snacka lite. Jag tänkte väl inte så mycket mer på det. Men när han började fråga lite om skolan och så blev det en annan grej. Sen sa han bara att han ville skriva ett kontrakt med mig, berättar Ädel. 

Vad gick genom ditt huvud då?

– Jag vet verkligen inte hur jag ska beskriva det. Det var bara jäkligt kul. Jag har ju sett alla GIF-matcher under uppväxten, så det har alltid varit en dröm att få skriva kontrakt här. Men det kanske gick lite snabbare än jag förväntat mig, säger han.

Mikael Bengtsson säger så här om den nykontrakterade tonåringen:

– Vi får upp en väldigt spännande spelare som har en mognad i sitt sätt i att agera ute på planen, trots sin ringa ålder, säger han.

Vad besitter han för egenskaper som imponerat på dig?

– En stor spelförståelse och en härlig attityd på det sätt att han är ödmjukt kaxig. Han vågar verkligen ta för sig. Förutom det har han en fin vänsterfot och är en skicklig passningsspelare, säger han. 

När Izak Ädel får höra vad tränaren sagt håller han med. 

– Ja, jo. Lite så skulle jag beskriva mig också. En smart spelare med en bra vänsterfot, säger 16-åringen. 

Men wingback, positionen som Bengtsson placerat Ädel på, är ny för den unge liraren. 

– I akademin i fjol spelade jag mittback. Fast ja, det var som vänstermittback i en trebackslinje och jag har varit väldigt offensiv. Så det är väl nästan samma sak, säger han och flinar. 

Nu blir han givetvis yngst i truppen, vilket han så klart är medveten om. Samtidigt har han skrivit på ett kontrakt med en superettanklubb och oavsett ålder är han med och tävlar på samma premisser som alla andra. 

– Vi har inte pratat så mycket om speltid och så. Men som du säger, nu har jag skrivit på kontrakt och har alltid haft höga mål. Jag är inte här bara för att träna, jag vill ta en plats så fort som möjligt, säger han och fortsätter:  

– Sen kanske det inte blir på en gång. Men jag vill kunna prestera så pass att jag kan få debutera under den här säsongen. Att bli ordinarie så fort som möjligt, säger 16-åriga talangen Izak Ädel. 

 

Fakta Izak Ädel

Född: 26 juli 2007.

Moderklubb: Hagaströms SK.

Längd: 182 cm.

Position: Vänstervinge.

Gör vid sidan av fotbollen: Går första året på samhällsprogrammet på Borgarskolan. 

Favoritlag: Arsenal FC. 

Förebild: William Saliba. 

 

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram