GIF tar in yogalärare – ska hjälpa till med avslappning
2023-09-12
Mattias Hagman, yogalärare.

Redan i maj började ledarstaben i herrlaget diskutera möjligheten till att få in yogaträning som ett komplement till fotbollen och som en metod för att styra fokus och anspänning. Efter en del efterforskning och planering har det nu blivit verklighet.

Under tisdagen presenterades yogaläraren Mattias Hagman för spelartruppen. Han är född och uppvuxen i Skutskär och hittade yogan av en slump när han reste till Australien som 17-åring. 

Tanken var att han skulle utveckla sitt eget tennisspelande, efter att han kommit i kontakt med en tränare som tränat bland annat Björn Borg. Istället upptäckte han yogan och det hjälpte honom enormt med det mentala. 

– När jag kom tillbaka till Sverige märkte jag att det funkade även i vardagslivet. Så jag började läsa beteendevetenskap på högskolan och körde mycket mental träning, berättar han. 

2001 startade Mattias Gävle Yogaskola och sedan 2006 är han även en av ledarna för den nationella yogalärarutbildningen. 

Nu ska han försöka få fotbollsspelarna i GIF:s herrlag att slappna av bättre. 

Hur viktigt tror du det är att du själv har en idrottslig bakgrund när man kommer till ett fotbollslag och snackar yoga?

– Jag tror det är jätteviktigt att man har en gemensam referens. Man tenderar att lyssna bättre på människor som har liknande bakgrund. Prestation kan gå upp och ned utan att man fattar varför. Det har mycket att göra med spänning, det vi pratade om här på genomgången, säger Mattias och fortsätter: 

– Den här träningen har man nytta av även utanför fotbollen. Fungerar du inte i privatlivet så brukar det även gå sämre på planen, säger han. 

Oda Lindahl Schei, naprapat och medicinskt ansvarig i GIF berättar om varför man hämtat in Mattias. 

– Förhoppningen är att det här kan hjälpa till att förbättra spelarnas prestationer, att de kommer in i det som Mattias kallar för “flow” – att allt bara flyter på – men även att de kan slappna av bättre och sova bättre. Just sömnen är den stora anledningen till att vi satt igång det här, berättar hon och fortsätter: 

– Jag har kontakter i en del allsvenska lag som använder sig av yoga. Därför ville jag testa det i vår grupp och se vad vi kan få för effekt. Jag har själv testat yoga och sett hur det kan hjälpa med just avslappning.

Herrlaget lyssnar på Mattias Hagman, yogalärare

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram